Politicienii republicani din Camera Reprezentanţilor intenţionează să argumenteze, în ancheta care ar putea conduce la procedura de demitere a lui Donald Trump, că „starea mentală” a preşedintelui SUA nu pare a indica vinovăţie în privinţa presupuselor presiuni asupra Ucrainei, scrie Mediafax.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Membrii republicani ai Camerei Reprezentanţilor au pregătit un memorandum cu argumente împotriva demiterii din funcţie a preşedintelui Donald Trump.

„Pentru a înţelege în mod adecvat evenimentele în cauză şi, cel mai important, pentru a evalua starea mentală a preşedintelui SUA în timpul interacţiunilor cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, este necesar contextul. Dovezile colectate nu demonstrează comiterea unui delict pasibil de procedura demiterii”, se arată în memorandum, conform site-ului de ştiri Axios.com.

Congresmenii republicani susţin că „starea mentală a preşedintelui” nu pare a indica vinovăţie.

Memorandumul prezintă „patru argumente principale” împotriva destituirii preşedintelui Donald Trump:

- „sumarul convorbirii din 25 iulie - cea mai bună dovadă a conversaţiei - nu arată condiţionări sau dovezi privind presiuni”;

- „preşedintele Zelensky şi preşedintele Trump susţin că nu au existat presiuni în conversaţia telefonică”;

- „Administraţia ucraineană nu era la curent cu o eventuală blocare a asistenţei în materie de securitate în momentul conversaţiei telefonice din 25 iulie”;

- „preşedintele Trump s-a întâlnit cu preşedintele Zelensky, iar asistenţa pentru securitate a fost oferită Ucrainei în septembrie 2019, fără ca Ucraina să îi investigheze pe rivalii politici ai preşedintelui Trump”.

Ideile republicanilor din Camera Reprezentanţilor par a fi împărtăşite de senatorii republicani. „Din punctul meu de vedere, totul se rezumă la intenţie, la motivaţie. A avut preşedintele o stare mentală culpabilă”, a argumentat recent senatorul republican John Kennedy, citat de cotidianul The Washington Post.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina. Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.