Mișcarea populară din Liban a luat o nouă turnură miercuri, cu apariția masivă a armatei în jurul Beirutului, dar mulțimea de oameni continuă să protesteze pașnic, în a șaptea zi consecutivă de mobilizare, scrie AFP. Scânteia revoltei a fost anunțul brusc din 17 octombrie privind o nouă taxă, de această dată pe apelurile prin intermediul mesageriei WhatsApp.

HotNews.roFoto: Hotnews

Departe de a slăbi în intensitate după ce guvernul a anunțat reforme, mișcarea pare să se permanentizeze, cu o prezență puternică pe străzi.

Multiplicarea barajelor rutiere pe axele care duc spre capitală, cu riscul unei paralizii totale a țării, a determinat armata și forțele de securitate, până acum foarte discrete, să iasă pe străzi.

După zile de proteste imense, adunările de sute de oameni s-au multiplicat în cursul zilei în jurul a numeroase baraje ridicate cu ajutorul barierelor, a cauciucurilor, bidoanelor și mașinilor.

În dispute uneori tensionate, protestatarii dialogau cu militarii veniți să-i împrăștie. Agitând drapele libaneze, intonând imnul național și cântece tradiționale, distribuind uneori flori, manifestanții au avut cel mai adesea câștig de cauză și niciun incident major nu a fost semnalat.

Unii dintre soldați au fost surprinși cu lacrimi în ochi în fața protestatarilor care strigau: "Pașnici, pașnici!"

"Le-am văzut lacrimile, știm că au ordine", spune Elie Sfeir, un angajat de 35 de ani. "Dar vrem să rămânem aici pentru a obține o schimbare de regim, singura noastră cerere. Vom scrie un nou capitol al acestei țări".

O fotografie cu un protestatar care purta masca lui Joker a fost intens distribuită pe rețelele sociale.

"Îmbogățire ilicită"

Într-un comunicat difuzat după-amiază, premierul Saad Hariri s-a declarat "determinat să oțină deschiderea rutelor pentru a asigura libera circulație a cetățenilor", subliniind "importanța salvgardării securității și stabilității țării".

La finalul zilei, doar un singur baraj a fost înlăturat cu forța, la intrarea de nord în Beirut, iar drumul expres care traversează țara de la nord la sud era în mare parte blocat.

Băncile, școlile și universitățile rămân închise până la noi ordine.

Pentru a șaptea zi consecutiv, adunări festive erau prevăzute în cursul serii în nordul și sudul țării. Iar furtuna care a lovit Beirutul nu a împrăștiat oamenii.

Salariile miniștrilor și deputaților, reduse cu 50%

Prezentat luni seara de Hariri, vastul plan de reforme economice nu a slăbit determinarea manifestanților, în ciuda unor măsuri simbolice precum reducerea cu 50% a salariilor miniștrilor și deputaților.

Într-o altă evoluție semnificativă în momentul în care mulțimea acuză corupția elitelor, o judecătoare a anunțat miercuri deschiderea unei anchete pentru "îmbogățire ilicită" față de un fost premier, Najib Mikati, în fruntea guvernului între 2011 și 2014. Averea acestui fost antreprenor este estimată la circa 2,5 miliarde de dolari.

Presa libaneză încearcă să schițeze pistele unei ieșiri din criză, dar niciuna nu pare la acest stadiu convingătoare: remaniere guvernamentală pentru înlăturarea celor mai contestați miniștri, crearea unui comitet de conducere format din experți respectați, alegeri anticipate ...

Impozitul pe apelurile WhatsApp

Niciun lider al mișcării de contestare nu a apărut până în prezent. Un "comitet de coordonare a revoluției" și-a anunțat formarea marți, într-un discurs pronunțat în piața Martirilor din Beirut, dar fără a convinge în ceea ce privește reprezentativitatea sa.

Scânteia revoltei a fost anunțul brusc din 17 octombrie privind o nouă taxă, de această dată pe apelurile prin intermediul mesageriei WhatsApp.

Acest impozit s-a aflat la baza exploziei de furie într-o țară unde nevoi elementare precum apa, electricitatea sau accesul universal la servicii medicale nu sunt asigurate la 30 de ani după sfârșitul războiului civil (1975-1990).

Simpatizat de comunitatea internațională, Hariri mizează pe o injecție de lichidități din străinătate pentru a-l ajuta să iasă din impas. Acesta s-a întâlnit marți cu Franța și Statele Unite, țări prietene, pentru a le convinge de eficiența planului său de urgență.

Acesta speră să deblocheze un fond de 11 miliarde de dolari promis în aprilie 2018 în cadrul unei conferințe de la Paris, în schimbul unor reforme structurale.