Franța amenință cu represalii în cazul în care SUA nu acceptă invitația de a cădea la un acord pentru a evita sancțiunile comerciale, iar producătorii de whiskey scoțieni spun că slujbele și investițiile se află într-o situație de risc, în contextul în care Organizația Mondială a Comerțului a autorizat miercuri Washingtonul să impună sancțiuni anuale de aproape 7,5 miliarde de dolari pentru bunuri și servicii europene, ca represalii pentru ajutoarele acordate Airbus. Cu toate acestea, președintele Donald Trump a declarat joi că unda verde pentru aceste sancțiuni este ”o victorie frumoasă”, scriu Reuters și AFP.

Airbus A380Foto: Airbus

”Am pledat pentru un acord comercial de luni de zile. Întindem mâna. Sper că Statele Unite vor asculta această voce, despre care cred că este o voce a înțelepciunii”, a spus ministrul Economiei, Bruno le Maire, calificând sancțiunile de ”o eroare economică profundă”.

Tensiunile comerciale dintre Europa și SUA au reieșit la suprafață miercuri după ce Washingtonul a anunțat planul de a impune sancțiuni comerciale în valoare de 7, 5 miliarde de dolari, după ce acestea au fost autorizate de Organizația Mondială a Comerțului.

Această decizie se înscrie în cadrul unui conflict vechi de 15 ani între Airbus și Boeing legat de subvențiile acordate constructorului european de avioane.

Bătălia juridică dintre Airbus și Boeing în fața OMC a început acum 15 ani, când Washingtonul a declarat nul un acord americano-european din 1992, reacționând astfel la subvențiile din sectorul aeronautic.

Timpul pentru un acord se scurge repede, având în vedere că sancțiunile ar urma să intre în vigoare pe 18 octombrie.

”Dacă administrația americană refuză mâna întinsă de către Franța și UE, suntem pregătiți să reacționăm cu sancțiuni”, a spus Bruno le Maire.

Taxele vizează produse fabricate de către Franța, Germania, Spania și Regatul Unit, cei patru parteneri ai grupului european Airbus.

Avioanele civile vor putea fi exportate în Statele Unite la un preț cu 10 la sută mai mult, în timp ce vinurile, brânza, scoicile vor fi taxate cu 25 la sută mai mult.

Potrivit unui studiu făcut de firma Euler Hermes, Franța este țara care va pierde cel mai mult în această dispută comercială.

Pierderile anuale pentru Uniunea Europeană s-ar putea ridica la 9,7 miliarde de dolari, din care 2, 4 miliarde de dolari ar fi pierderea pentru Franța.

Într-o procedură în oglindă, Organizația Mondială a Comerțului este așteptată să autorizeze UE să impună tarife Americii pentru produse precum Harley Davidson, bourban și jeanși.

Citește și:

SUA vor introduce tarife vamale pentru bunuri europene începând cu data de 18 octombrie

Războiul lui Trump cu avioanele și cașcavalul european. Lista majorărilor de taxe vamale