În disputa privind subvențiile europene ale Airbus, guvernul SUA strânge șurubul. La câteva ore după hotărarea favorabilă a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Washingtonul prezintă o listă de opt pagini cu produsele din Europa, care vor fi taxate vamal în plus, până la 25%. Lista a fost publicată în detaliu miercuri seara. Între țările vizate, cap de listă sunt Germania, Franța și UK. Însă și România își are locul ei pe lista suprataxărilor: la cașcaval, carne de porc și alte produse alimentare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Disputa UE-SUA a început referitor la subvențiile de stat acordate industriei aeronautice și a fost grav agravată de impunerea de către Washington a unor taxe vamale punitive. Guvernul american a anunțat miercuri seara majorări de taxe vamale de 10%, la aeronavele importate din UE. În același timp, taxele datorate importurilor în SUA, pentru o gamă întreagă de bunuri din UE, urmează să crească drastic.

Conform listei americane publicată miercuri la Washington, noile taxe ar trebui să afecteze în special produsele din Germania, Franța, Spania și Marea Britanie. Începând cu 18 octombrie, suprataxele de import de 25% se aplică mărfurilor precum whisky, mașini de găurit fără fir, măsline, costume de baie, cămăsi de noapte, pulovere și parmezan, Cheddar, Emmentaler și vin.

Lista oficială a mărfurilor, care este supusă majorărilor de taxe acoperă un număr de opt pagini și este detaliată minuțios. De exemplu, este definit cu exactitate ce tip de lenjerie este cuprinsă de noul cod vamal și ce excepții se aplică la importurile de vin. România este afectată de noile taxe vamale la carnea de porc, brânză și alte produse alimentare. Lista poate fi consultată aici.

Citește și:

Sancțiunile americane de 7,5 miliarde de dolari pentru produse europene: Trump vorbește de o ”victorie frumoasă” / Franța spune că întinde o mână pentru un acord, însă este pregătită să reacționeze cu sancțiuni

Airbus: OMC autorizează Washingtonul să impună sancțiuni de 7,5 miliarde de dolari pentru produse europene