Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a autorizat miercuri Washingtonul să impună sancțiuni anuale de aproape 7,5 miliarde de dolari pentru bunuri și servicii europene, ca represalii pentru ajutoarele acordate Airbus, scrie AFP.

Airbus A380Foto: Airbus

Este cea mai aspră sancțiune impusă vreodată de OMC. Statele Unite ceruseră posibilitatea de a merge până la 10,56 miliarde de dolari anual.

Această decizie se înscrie în cadrul unui conflict vechi de 15 ani între Airbus și Boeing legat de subvențiile acordate constructorului european de avioane.

Bătălia juridică dintre Airbus și Boeing în fața OMC a început acum 15 ani, când Washingtonul a declarat nul un acord americano-european din 1992, reacționând astfel la subvențiile din sectorul aeronautic.

Statele Unite au acuzat în 2004 Marea Britanie, Franța, Germania și Spania că acordă subvenții ilegale pentru a susține o serie de produse Airbus.

Un an mai târziu, UE a afirmat că Boeing a primit și el subvenții interzise de miliarde de dolari de la guvernul american.

Fiecare parte a obținut în cele din urmă, parțial, câștig de cauză, după o lungă serie de apeluri și contra-apeluri.

Comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström, a reacționat imediat afirmând că, în cazul unor noi taxe vamale americane, "UE nu va avea altă opțiune decât să facă la fel". Ea s-a pronunțat însă pentru ajungerea la o "reglare echitabilă" cu Statele Unite.