Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, va avea vineri o întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în contextul sesiunii anuale a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, a anunțat duminică Departamentul american de Stat, scrie Mediafax, citând France 24.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Ultima întâlnire dintre cei doi oficiali a avut loc în luna mai la Sochi. De atunci și până în prezent, Washingtonul și Moscova au renunțat la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) din 1987, care limita utilizarea armelor nucleare.

Retragerea din Tratat a provocat temeri cu privire la o nouă cursă a înarmărilor între Statele Unite și Rusia, cu toate că președintele american, Donald Trump, și-a exprimat dorința de a îmbunătăți relațiile cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Relațiile dintre cele două state continuă, totuși, să fie tensionate, iar mai mulți oficiali din cadrul Administrației Trump au criticat în repetate rânduri Moscova pentru politicile sale, în principal cele privind Ucraina și Siria.

Un oficial american de rang înalt a informat că Statele Unite intenționează să profite de ocazia reuniunii Adunării Generale a ONU pentru a contracara „influența negativă a unor state autocratice”, făcând referire la Rusia, Iran, Coreea de Nord, Venezuela, Siria și China.