Șapte milioane de oameni au fost nevoiți să își părăsească căminele în prima jumătate a anului 2019, un număr record, iar migrarea în masă cauzată de evenimente meteorologice extreme se pare că devine "ceva normal", potrivit unui nou raport, scrie The Independent.

Cer de furtunaFoto: Hotnews

Centrul de monitorizare a migrației interne (IDMC), care utilizează date guvernamentale, date oferite de agențiile ONU și din articolele de investigație din presă, a concluzionat că aproape de două ori mai mulți oameni au fost obligați să-și părăsească regiunea în prima jumătate a anului din cauza climei, decât din cauza conflictelor armate și a violenței. Raportul a fost formulat înainte de uraganul Dorian, din Bahamas.

IDMC estimează că numărul deplasărilor umane asociate cu evenimente meteorologice va atinge 22 de milioane până la finalul anului, depășind triplul numărului curent și făcând din 2019 unul dintre cei mai periculoși ani din acest punct de vedere, de când a început monitorizarea.

Alexandra Bilak, director al IDMC, a transmis printr-un comunicat de presă, eliberat împreună cu raportul:

"Comunitatea internațională nu mai poate să ignore persoanele strămutate intern. Trebuie să susținem guvernele naționale în eforturile lor de le proteja și de a le asista, de a construi pace și de a investi în dezvoltarea sustenabilă și adaptarea la schimbarea climatică."

IDMC a solicitat liderilor mondiali care se vor aduna la New York pentru summitul pe tema schimbării climatice să ia aceste statistici în considerare.