Parlamentarii francezi își amintesc, în "JDD", soarta separatiștilor catalani după organizarea unui referendum de autodeterminare în 2017, potrivit Le Point, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

La aproape doi ani de când separatiștii catalani au organizat un referendum de autodeterminare, din cauza căruia unii sunt încă închiși sau exilați, cincizeci și doi de deputați francezi de stânga și de centru solicită încetarea "represiunii împotriva aleșilor catalani", într-o tribună publicată duminică în "Journal du dimanche".

"Din cauza alegerilor lor politice, pentru că au dorit să organizeze un vot, funcționarii aleși sunt închiși, exilați și riscă să fie condamnați la pedepse grele de închisoare", scriu acești deputați, în mare parte din grupurile UDI, Libertăți și Teritoriu, Franța insubordonată și GDR (comunist).

"Respectarea regulilor instituționale este un lucru, dar considerăm că dezbaterea politică nu poate fi rezolvată prin represiune, prin atacuri la drepturile oamenilor, printr-o formă de infracțiune de opinie", continuă ei. "Ca multe voci din Spania și din alte părți, noi solicităm reducerea tensiunilor și sfârșitul măsurilor arbitrare care afectează reprezentanții aleși prin vot universal", conchid deputaţii francezi.

Președintele UDI, Jean-Christophe Lagarde, secretarul național al PCF, Fabien Roussel, liderul partidului Franța insubordonată, Jean-Luc Mélenchon, foștii miniștri Marie-George Buffet (PCF) și Sylvia Pinel (PRG), deputatul Régis Juanico (Generații) se numără printre semnatari.

Principalul proces al tentativei de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017 a fost finalizat în iunie. Doisprezece separatiști, inclusiv fostul vicepreședinte al regiunii, Oriol Junqueras, sunt pasibili de pedepse de până la 25 de ani de închisoare. Verdictul ar trebui cunoscut în toamnă.