Armata chineză a efectuat joi rotația anuală a trupelor instalate permanent în Hong Kong, unde poliția tocmai a interzis un protest prevăzut sâmbătă, invocând riscul de violențe grave, scrie AFP.

Rotatia trupelor in Hong KongFoto: Captura YouTube

Zeci de camioane și de blindate au traversat noaptea trecută granița care separă China continentală de regiunea administrativă Hong Kong, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea publică chineză.

Este vorba de "rotația anuală normală" a garnizoanei Armatei Populare de Eliberare (PLA), a subliniat agenția China Nouă.

APL are câteva mii de soldați în Hong Kong, după ce teritoriul a revenit sub autoritatea Chinei, în 1997.

Noile trupe au venit pe cale "terestră, pe mare și prin aer", a adăugat agenția oficială de presă.

Armata chineză nu intervine în principiu în Hong Kong dar autoritățile locale pot cere acest lucru, pentru restabilirea ordinii, așa cum au amintit recent înalți oficiali chinezi.

O înregistrare video de la începutul lunii august care arată un exercițiu la garnizoana din Hong Kong cu tematica reprimării revoltelor a fost percepută drept un avertisment adresat manifestanților, care denunță din iunie executivul pro-Beijing.

Tiruri de somație

Rotația trupelor intervine în condițiile în care poliția din Hong Kong a interzis organizarea, sâmbătă, a unei noi mari manifestații pro-democrație, invocând rațiuni de securitate, în condițiile în care protestele de week-end-ul trecut au fost marcate de violențe grave.

Această manifestare este organizată de Frontul civil pentru drepturile omului (FCDO), o organizație non-violentă la originea mai multor mari manifestații în fosta colonie britanică. În 18 august, protestul a reunit 1,7 milioane de oameni, potrivit organizatorilor.

Duminică, poliția a amplasat tunuri cu apă și a efectuat, pentru prima oară, o somație cu focuri de armă în cursul unui protest autorizat care a degenerat în violențe.

Mobilizarea a început în iunie la Hong Kong, după ce un proiect de lege intenționa să autorizeze extrădările în China continentală. Textul a fost ulterior suspendat dar protestatarii cer în prezent reforme democratice în fața influenței în creștere a regimului comunist.