Cancelarul german Angela Merkel și premierul ungar Viktor Orban au celebrat luni 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier dintre Est și Vest, cu dorința de a pune accentul pe ce unește europenii, și nu pe ce îi divizează, scrie AFP.

Viktor OrbanFoto: Flickr

Angela Merkel, invitată de Viktor Orban, s-a deplasat în Ungaria, în localitatea de graniță Sopron unde, în 19 august 1989, peste 600 de oameni din Germania de Est au profitat de deschiderea unui post de graniță cu Austria, cu ocazia unui "picnic paneuropean", pentru a fugi în Vest.

Evenimentul a fost o breșă decisivă în "Cortina de Fier", această separare ideologică și apoi fizică stabilită în Europa după al Doilea Război Mondial între zona de influență sovietică în Est și țările din Vest.

"Nu aș fi o femeie politică și nu aș fi putut fi cancelarul unei Germanii reunificate" dacă aceste evenimente nu ar fi avut loc, a declarat Merkel, vizibil emoționată, într-o conferință de presă.

Acest picnic "a devenit un simbol internațional care dovedea că libertatea nu poate fi reprimată", a adăugat ea, într-un discurs alături de Orban, după o slujbă religioasă în biserica din localitate.

"Sopron arată ce ne face să fim europeni. (picnicul) a fost o poziționare în favoarea solidarității, a libertății și a păcii, pentru o Europă cu chip uman".

Aceste valori trebuie să continue să "unească Europa", a spus cancelarul, care a cerut de asemenea să se "lupte cu cauzele fugii și cu persecuțiile" care împing oamenii să ia calea exilului, înspre Europa în special.

Politica europeană de azil a stârnit în ultimii ani tensiuni foarte puternice între pozițiile divergente ale cancelarului Angela Merkel și ale premierului Viktor Orban.

Cancelarul conservator a pledat inițial pentru o politică generoasă de azil, în timp ce premierul suveranist ungar a opus un refuz categoric al imigranților.

"Nicio contradicție" între Cortina de Fier și zidurile anti-imigrație

Dar, la Sopron, Angela Merkel s-a ferit să critice deschis pozițiile lui Viktor Orban în această chestiune, așa cum o făcuse la precedenta întâlnire din Berlin, în iulie 2018. "Ursula Von der Leyen [președinta desemnată a Comisiei Europene] a spus că dorește să relanseze discuțiile pentru a găsi o poziție europeană comună asupra chestiunii migrației și găsesc important acest lucru", s-a mulțumit ea să explice.

"(...) Pentru a regla problema în totalitatea sa, cred că trebuie să lucrăm la ceea ce ne unește și să încercăm să depășim diferendele", a adăugat cancelarul.

Din 2015, peste 200 de kilometri de garduri cu sârmă ghimpată au fost ridicați de guvernul lui Orban pentru a bloca accesul migranților aflați la granița sudică cu Serbia și Croația.

Premierul ungar a asigurat luni că nu există "contradicție" între dispariția Cortinei de Fier, care a condus la căderea Zidului Berlinului, în 9 noiembrie 1989, și construcția de noi garduri la granițele europene. În cele două cazuri, scopul era construirea unei "Europe a păcii și securității", a susținut el.

Fiică a unui pastor care a ales să trăiască în Germania de Est comunistă și atee pentru a predica Evanghelia, Angela Merkel, 65 de ani, s-a prezentat întotdeauna drept o persoană care nu cedează nimic în ceea ce privește valorile libertății, justiției și statului de drept.

În ochii lui Viktor Orban, în vârstă de 56 de ani și care a debutat în politică în calitate de disident liberal în 1989, căderea comunismului a marcat inițial pentru Ungaria și celelalte țări din Est recucerirea suveranității lor, un principiu asupra căruia a devenit din ce în ce mai intransigent de-a lungul anilor, până la a fi acuzat de derive antidemocratice.

Dincolo de divergențele politice, cele două guverne au interese economice strâns legate, Germania fiind principalul partener economic al Ungariei, în principal prin puternica prezență a constructorilor auto în această țară.