Președintele Donald Trump a condamnat luni ideologia rasistă a supremației rasei albe (White supremacy), suspectată că s-a aflat la originea unuia dintre cele două atacuri armate care au îndoliat Statele Unite în acest week-end, evitând însă să pună accentul asupra luptei împotriva armelor de foc, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miliardarul american a preferat, într-o intervenție de la Casa Albă, să insiste asupra rolului nefast pe care l-ar juca internetul în radicalizarea persoanelor care suferă de tulburări mentale.

"Națiunea noastră trebuie să condamne cu o singură voce rasismul, sectarismul și supremația albilor", a declarat Trump, într-un scurt discurs.

Declarația sa vine după ce un bărbat alb a ucis sâmbătă 20 de persoane într-un supermarket din El Paso, oraș texan cu o puternică majoritate hispanică.

Un alt ucigaș, cu motive deocamdată necunoscute, a ucis 9 persoane duminică în statul Ohio.

Donald Trump a cerut totodată executarea "rapidă" a autorilor celor două atacuri.

"Ordon totodată ministerului Justiției să propună o lege care să garanteze că cei care comit crime motivate de ură și crime în masă să fie pasibili de pedeapsa cu moartea și ca această pedeapsă să fie aplicată rapid, cu determinare și fără ani de întârzieri inutile", a declarat el.

"Trebuie să stopăm idealizarea violenței în societatea noastră", a declarat el, apreciind că este "prea ușor astăzi pentru tineri aflați în dificultate să se înconjoare de o cultură care celebrează violența", în special prin jocuri video "atroce și sinistre".