Londra a anunțat luni că dorește crearea unei misiuni de protecție în Golf, împreună cu țările europene, după ce Iranul a confiscat un petrolier care naviga sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz, scrie AFP.

Petrolier britanic sechestrat IranFoto: Captura video

"Vom încerca să creăm o misiune de protecție maritimă condusă de europeni pentru a susține o navigare sigură pentru echipajele și navele din această regiune vitală", a declarat Jeremy Hunt în fața deputaților britanici.

Acesta a precizat că își dorește ca misiunea să fie operațională "cât mai rapid posibil".

Măsura nu face "parte din politica Statelor Unite de presiune maximală asupra Iranului deoarece rămânem hotărâți să prezervăm acordul nuclear iranian", a precizat ministrul.

Jeremy Hunt a adăugat că Londra nu "caută confruntarea" dar trebuie protejată "libertatea de navigare".

Această criză intervine într-un context politic foarte delicat pentru britanici, în condițiile în care premierul conservator Theresa May, care nu a reușit să pună în practică Brexitul, va renunța la funcție miercuri.

Hunt a discutat cu omologii săi francez și german, cu care a convenit că "securitatea navigației în strâmtoarea Ormuz este o prioritate absolută pentru țările europene", potrivit Foreign Office.

Proprietate a unui armator suedez, petrolierul Stena Impero a fost confiscat vineri de Gardienii Revoluției, armata ideologică a Republicii islamice, pe motiv că nu a respectat "codul maritim internațional", o versiune respinsă de britanici.

Nava și cei 23 de membri ai echipajului sunt reținuți în largul portului Bandar Abbas, în sudul Iranului.

Confiscarea navei a avut loc la câteva ore după decizia Curții Supreme din Gibraltar, teritoriu britanic situat în sudul Spaniei, de a prelungi cu 30 de zile reținerea unui petrolier iranian, Grace 1, suspectat că urma să livreze țiței Siriei.

Semne de întrebare

Confiscarea Stena Impero și neputința britanicilor de a preveni acest act a relansat în Marea Britanie dezbaterea legată de forța militară a Regatului.

"Nu există nicio îndoială că (reducerea) taliei Royal Navy din 2005 - care a ajuns de la 31 de fregate și distrugătoare la 19 în prezent - a avut un impact asupra capacității noastre de a ne proteja interesele peste tot în lume", a afirmat la BBC contra-amiralul în retragere Alex Burton.

Unii se întreabă și despre contextul confiscării Grace 1, o operațiune care, potrivit ministrului spaniol de Externe Josep Borrell, ar fi avut loc la "cererea" SUA.

"Ce naiba au gândit politicienii și responsabilii britanici când au dat undă verde"?, se întreba editorialistul Patrick Cockburn, specialist în Orientul Apropiat, în The Independent.

"Chiar credeau că iranienii nu se vor răzbuna în ceea ce consideră a fi o escaladare gravă în războiul economic american împotriva lor?".

În așteptarea misiunii de protecție maritimă, guvernul britanic a trimis un al doilea distrugător, HMS Duncan, care va ajunge în regiune până în 29 iulie.