Mai mulți cercetători, printre care unul care are legături cu statul chinez, au fost recent dați afară din Laboratorul Național de Microbiologie (NML) în Winnipeg, în contextul investigației pornite de autoritățile canadiene, legată de o posibilă "încălcare a protocolului", scrie CBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dr. Xiangguo Qiu, soțul ei, Keding Cheng și un grup de studenți coordonați de aceasta au fost înlăturați din singurul laborator de nivel 4 al Canadei, pe data de 5 iulie. Institutul de nivel 4 este echipat pentru ca oamenii de știință să lucreze cu cei mai periculoși viruși, precum Ebola.

Sursele spun că această revocare a accesului apare la câteva luni după ce specialiștii IT din cadrul NML i-au înlocuit computerul lui Qiu, fără ca aceasta să știe. De asemenea, călătoriile sale în China nu au mai primit permisiune. În cadrul unei întâlniri ținute pe 8 iulie, personalul NML a fost informat că cei doi sunt în concediu pentru o perioadă nelimitată de timp și angajaților li s-a interzis să ia legătura cu aceștia.

Qiu este un virolog cunoscut, care a ajutat la dezvoltarea tratamentului ZMapp, împotriva virusului Ebola. Ea este încă asociată cu universitatea din China unde și-a făcut o parte din studii înainte să vină în Canada.

Cheng este biolog și a publicat mai multe lucrări despre infecții HIV, sindromul SARS, infecții cu E. coli și sindromul Creutzfeldt-Jakob.

Ministerul Sănătății a refuzat să comenteze.

"Putem asigura cetățenii canadieni că nu este absolut niciun risc pentru public și că munca celor de la NML continuă, pentru a asigura sănătatea și siguranța tuturor canadienilor", a spus Mathieu Filion, director în comunicare.