Turcia recunoaşte faptul că locuitorii provinciei chineze Xinjiang duc o viaţă fericită, a transmis marţi presa oficială chineză, citându-l pe preşedintele turc Tayip Erdogan, despre o regiune unde autorităţile chineze derulează o controversată schemă de de-radicalizare. China s-a confruntat cu critici tot mai mari din partea comunităţii internaţionale pentru înfiinţarea unor "centre vocaţionale de antrenament" pentru combaterea extremismului în Xinjiang, provincie în care locuiesc majoritatea etnicilor musulmani uiguri, vorbitori ai dialectului turcic, potrivit Reuters, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Multe dintre statele occidentale consideră aceste centre drept tabere de concentrare. Turcia este singura naţiune musulmană care şi-a exprimat în mod frecvent îngrijorarea legată de situaţia din Xinjiang, inclusiv în luna februarie, în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, stârnind mânia Chinei. În urma unei întâlniri avute cu preşedintele chinez Xi la Beijing, Erdogan a abordat o notă mult mai pozitivă, potrivit unei relatări din presa oficială chineză.

"Este un fapt cert că locuitorii regiunii chineze Xinjiang trăiesc fericiţi în prosperitatea şi dezvoltarea Chinei", a transmis televiziunea de stat, citându-l pe preşedintele Erdogan. "Turcia nu permite nimănui să incite la tensiuni în relaţiile turco-chineze. Turcia se opune ferm extremismului şi este dispusă să majoreze încrederea politică reciprocă şi consolidarea cooperării în domeniul securităţii cu China".

Preşedintele Xi i-a transmis liderului Erdogan că cele două ţări ar trebui să aplice măsuri practice pentru a promova cooperarea antiteroristă. China apreciază numeroasele comentarii ale lui Erdogan prin care acesta preciza că "nu va permite niciunei forţe să deruleze activităţi anti-chineze în Turcia, invocând multe ocazii în care Turcia a subliniat faptul că susţine lupta pe care China o duce împotriva terorismului", a mai adăugat liderul chinez.

Sute de oameni au murit în ultimii ani în provincia Xinjiang, în frământările sociale puse pe seama extremiştilor islamişti şi a separatiştilor de către autorităţile de la Beijing. Autorităţile chineze pretind că eforturile de de-radicalizare pe care le depun în provincia Xinjiang au dus la instalarea unei stări de stabilitate fără precedent, făcând referire la lipsa violenţelor în ultimii aproximativ doi ani.