Banca Centrală Europeană este îngrijorată de evoluţia economiei şi încearcă să combată riscurile de înrăutăţire. Astfel, la reuniunea liderilor de la Vilnius, Mario Draghi anunţă că BCE amână cu cel puţin şase luni indicele politicii monetare (forward guidance): acum prevede că dobânzile vor rămâne la nivelurile actuale "cel puțin până la prima jumătate a anului 2020", scrie Il Messaggero citat de Rador.

Mario Draghi (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

În ianuarie, BCE preciza că rata dobânzii nu ar putea să crească înainte de vara 2019; în martie a indicat termenul de sfârşit de an; iar ieri a avut loc ultima prelungire. În plus, Draghi a adaugat că BCE prevede că dobânzile vor rămâne, în orice caz, la nivelul în care se află acum, "ceea ce va fi necesar pentru a asigura o convergenţă continuă şi susţinută a inflaţiei la niveluri inferioare, dar aproape de 2% pe termen mediu". Este confirmarea că lucrurile nu merg bine şi că a sosit momentul să se dea un imbold puternic, decisiv, având în vedere că economia din zona euro este încă afundată în eforturile unei reveniri dificile la normalitate, după anii inflaţiei scăzute şi a slabei creşteri economice. Pe de altă parte, noile previziuni de creştere se situează la 1,2% anul acesta, la 1,4% în 2020 şi în 2021. Previziunile privind inflaţia nu sunt reconfortante: 1,3% anul acesta, 1,4% în 2020 şi 1,6% în 2021. În al doilea şi al treilea trimestru, creşterea va fi mai slabă, multă incertitudine apasă pe sectorul manufacturier. Vina aparţine protecţionismului comercial şi a pieţelor emergente tot mai vulnerabile. Riscurile de înrăutăţire predomină în faţa posibilităţii de îmbunătăţire, chiar dacă potrivit BCE "probabilităţile de recesiune rămân scăzute".

Mario Draghi cunoaşte foarte bine situaţia Italiei şi implicaţiile pentru uniunea monetară şi transmite un mesaj precis: "Comisia Europeană a prezentat concluziile sale şi acum revine Consiliului UE să decidă: până atunci, Italia trebuie să prezinte un plan credibil pentru reducerea datoriei. Nu suntem noi interlocutorii, dar nu cred că Italiei i se va cere o reducere rapidă a datoriei, pentru că este nevoie de timp ca aceasta să scadă". Agenţia de rating Moody's a vorbit despre credibilitatea scăzută a Italiei, insistând că trebuie evitată o creştere ulterioară a deficitului şi datoriei. Draghi a criticat ideea de mini-Bot apărută în Italia: ar fi "ilegale". Decizia de a amâna pentru mai târziu momentul normalizării monetare a fost luată de echipa BCE în unanimitate. Bancherii centrali nu tratează cu superficialitate situaţia, iar Draghi povesteşte că discuţia a fost destul de aprofundată şi informează că unii guvernatori consideră necesară o nouă reducere a dobânzilor la depozite şi o amânare mai lungă a forward guidance, după jumătatea anului 2020.