Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a lăudat Macedonia de Nord în legătură cu realizarea reformelor necesare pentru aderarea la alianța transatlantică, ce ar urma să se producă anul viitor, informează cotidianul Kathimerini, citat de Mediafax.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

"Suntem pregătiți să vă primim", a declarat Stoltenberg după o întrevedere cu premierul de la Skopje, Zoran Zaev.

"Este important să felicităm Macedonia de Nord pentru reformele pe care le-ați implementat", a adăugat secretarul general al NATO.

În luna februarie, statele membre ale alianței transatlantice au semnat un acord privind primirea Macedoniei de Nord în NATO. Procesul de ratificare durează în general aproximativ un an.

Aderarea Macedoniei de Nord la UE şi NATO a fost blocată până recent de Grecia din cauza unei dispute privind numele țării. Modificarea denumirii statului, din „Republica Macedonia” (recunoscută la nivel internațional sub denumirea „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, n.r.) în „Republica Macedonia de Nord”, a fost o condiție impusă de Grecia pentru ca Atena să nu se mai opună aderării acestei țări la diverse organizații internaționale, inclusiv UE și NATO. Modificarea denumirii statului a fost decisă în urma Acordului de la Prespa, semnat în 2018.

Rusia susține că NATO subminează securitatea în regiunea balcanică prin primirea în alianță a unor state din această zonă.