Departamentul de Stat de la Washington a aprobat potențiala vânzare de opt avioane multirol F-16 și echipamente conexe către Bulgaria, totul la un preț estimativ de 1,67 de miliarde de dolari, a anunțat luni o agenție din cadrul Pentagonului, relatează Mediafax citând postul Euronews.

F-16Foto: US Air Force

Potrivit Agenției de Cooperare în Securitate și Apărare (DSCA), compania Lockheed Martin va fi prim contractor în cazul acestei tranzacții.

"Vânzarea propusă va contribui la politica externă și securitatea națională a Statelor Unite prin ajutorul la consolidarea securității unui aliat NATO și un partener democratic cheie al Statelor Unite în privința asigurării păcii și stabilității în această regiune", se arată în comunicatul agenției.

În luna mai, Krasimir Karakachanov, ministrul bulgar al Apărării, a semnalat că negocierile între Sofia şi Washington privind achiziţia de către Bulgaria a opt aeronave multirol F-16 Block 70 noi s-ar putea încheia fără un rezultat, motivul impasului fiind cel al preţului.

Oficialul bulgar afirma în acel moment că oficialii de la Sofia nu se aştepta să primească "ceva gratuit [din partea SUA], ci [să li se ofere aeronave] la preţuri normale, luând în considerare preţurile oferite altor ţări, de exemplu, Slovacia".

Slovacia a semnat anul trecut un contract în valoare de 1,59 de miliarde de euro (1,78 de miliarde de dolari) pentru achiziţia a 14 avioane F-16 Block 70/72 din SUA.

Karakachanov a sugerat că ţara sa, care vrea să înlocuiască aparatele sovietice MiG-29 cu opt aeronave multirol noi, s-ar putea reorienta spre avioane oferite de Italia (Eurofighter Typhoon) sau Suedia (JAS 39 Gripen).