Noile sisteme de război radio-electronic instalate de-a lungul coastei arctice a Rusiei sunt capabile să bruieze navele și avioanele străine de la mii de kilometri, au declarat oficiali militari ruși pentru Izvestia, potrivit Moscow Times.

Sistem rusesc de bruiaj Murmansk BNFoto: Captura YouTube

Flota de Nord a terminat noul său Centru pentru Război Radio-Electronic, potrivit reprezentanților armatei. Centrul are în dotare două sisteme Murmansk-BN , dar și sisteme Krasukha și Divnomorye.

Unitățile din puternicul sistem Murmansk-BN au fost amplasate în Severmorsk (Peninsula Kola) și în Kamceatka și poate acoperi întreaga rută maritimă nordică. Sistemul are o rază de 5.000 de kilometri, dar poate ajunge la 8.000 de kilometri, în condiții de vreme favorabilă.

De asemenea, sisteme Krasukha-2 și Krasukha-4 au fost amplasate în baze militare din Novaya Zemlya, Severnaya Zemlya, Noile Insule Siberiene și Chukotka.

Krasukha-4 este capabil să bruieze comunicațiile prin satelit, semnalele GPS și comunicația cu dronele zburătoare. ”Când este bruiat, inamicul este orb, surd și mut”, au spus oficialii militari, potrivit Izvestia.

Murmansk-BN a fost testat în ultimii 2-3 ani. Sistemul cartografiază automat activitățile din aria sa operațională și oferă măsuri pentru neutralizarea amenințărilor.