Pe plajele Insulelor Cocos, un minuscul arhipelag cu o populație de 600 de persoane, oamenii de știință au numărat 977.000 de pantofi și 373.000 de periuțe de dinți, scrie Guardian.

Deseu plasticFoto: maxpixel.net

Un studiu cuprinzător privind resturile de pe aceste insulițe din oceanul Indian, unele dintre cele mai izolate de pe Pământ, arată că o cantitate incredibilă de deșeuri sunt aduse de valuri la mal. Este vorba de 414 milioane de bucăți de plastic, cântărind în total 238 de tone.

Studiul publicat în cunoscuta revistă Nature concluzionează că volumul de gunoaie consemnat indică o creștere exponențială a poluării cu plastic a oceanelor și ”subliniază un trend îngrijorător în privința folosirii și aruncării produselor de unică folosință”.

”Insulele de acest fel sunt precum canarii dintr-o mină de cărbune, este tot mai necesar să luăm măsuri după avertismentele pe care ni le transmit. Poluarea cu plastic este acum ubicuă în oceanele noastre, iar insulele izolate sunt locul perfect pentru a obține un tablou obiectiv al volumului de plastic ce migrează pe glob”, a spus Jennifer Lavers, autor principal al studiului.

Cantitatea de gunoaie aflate la o adâncime de până la 10 centimetri pe plaje este de 26 de ori mai mare decât ceea ce se află la suprafață, arată studiul, subliniind că cercetările anterioare, care au luat în considerare numai ce se vede, ar fi ”subestimat dramatic amploarea acumulării de gunoaie”.