Premierul ungar Viktor Orban a anunțat luni că își retrage sprijinul pentru liderul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, înainte de alegerile europene, acuzând candidatul creștin democrat din Germania că i-a ofensat țara, relatează AFP.

Viktor OrbanFoto: Facebook

Principalul grup de centru-dreapta din Parlamentul European, Partidul Popular European, a suspendat temporar în luna martie partidul lui Viktor Orban, Fidesz, din calitatea de membru.

Dar până acum șeful guvernului ungar își menținuse sprijinul pentru Weber, care, în caz că va câștiga, va fi succesorul lui Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei Europene.

Un interviu cu Weber la televiziunea publică germană ZDF l-ar fi făcut pe Orban să se răzgândească.

”Domnul Weber nu numai că a spus că nu are nevoie de voturile maghiarilor pentru a deveni președinte al Comisiei, dar că nici nu vrea voturile maghiarilor pentru a deveni președinte al Comisiei”, a spus luni Orban în cadrul unei conferințe de presă la Budapesta.

”Este o jignire la adresa Ungariei și a alegătorilor maghiari”, a adăugat premierul. ”După acest lucru, Ungaria și prim-ministrul Ungariei nu-l mai pot susține” pe domnul Weber, a spus el.