Vineri, Grupul de la Lima a cerut "Rusiei, Turciei şi tuturor acelora care încă mai susțin regimul nelegitim al lui Nicolas Maduro" să favorizeze procesul de tranziție democratică în Venezuela, într-o declarație emisă după o întâlnire a miniștrilor săi de Externe în capitală peruană, scrie El Periodico citat de Rador.

Maduro si armataFoto: Captura YouTube

După mai bine de cinci ore de dezbateri, ministrul peruan de Externe, Nestor Popolizio, a citit o declarație cu 15puncte prin care cele 12 țări care fac parte din acestgrup au anunțat că au decis "să ia măsurile necesare pentru ca Havana să participe la căutarea unei soluții la criza din Venezuela ".

Națiunile au reafirmat sprijinul deplin pentru acțiunile întreprinse de poporul venezuelean, sub conducerea președintelui Adunării Naționale, Juan Guaidó, și l-au încurajat "să persevereze în lupta" pentru a restabili democrația în țara sa.

De asemenea, Grupul de la Lima a condamnat represiunea exercitată de către "forțele regimului ilegitim și dictatorial Maduro care a provocat din nou morţi și sute de răniţi şi arestaţi" în timpul demonstrațiilor din ultimele zile.

În acest sens, au cerut respectarea deplină a vieţii, integrităţii și libertăţii tuturor venezuelenilor, a președintelui interimar Juan Guaidó și a liderilor forțelor politice democratice.

Totodată, grupul a cerut restaurarea drepturilor politice și constituționale ale vicepreședintelui Adunării Naționale, Edgar Zambrano, și ale tuturor membrilor acestei adunări, precum și eliberarea imediată a celor care sunt consideraţi "deținuți politici".

Miniștrii şi viceminiştrii de Externe reuniţi la Lima au respins "amenințarea reprezentată de protejarea de către regimul nelegitim Maduro a grupurilor teroriste care operează pe teritoriul Columbiei" și orice încercare de a-l "destabiliza" sau ataca pe preşedintele acestei ţări, Ivan Duque.

De asemenea, grupul a decis să coopereze cu mecanismele internaționale de combatere a corupției, a traficului de droguri și alte infracțiuni în care pot fi implicaţimembrii regimului Maduro, precum și rudele şi apropiaţii acestora.

Pe de altă parte, Grupul de la Lima a deplâns numirea lui Gustavo González López în fruntea Serviciului de Informații Bolivariene (Sebin) şi a subliniat faptul că această numire "simbolizează încălcarea sistematică a drepturilor omului comisă de acest regim".

Pentru criza umanitară din Venezuela, grupul a cerut Națiunilor Unite și comunităţii internaționale "să ia măsuri de protecție fără echivoc" pentru a atenua consecințele crizei și să-şi intensifice cooperarea pentru a aborda exodul în masă al venezuelenilor.

Miniștrii au decis să continue în sesiune permanentă și să organizeze următoarea reuniune în Ciudad de Guatemala, la o dată încă neanunțată, și a propus Grupului Internațional de Contact, format din Uniunea Europeană (UE), douăsprezece țări din Europa și America Latină, o reuniune urgentă "cu scopul comun de a realiza întoarcerea democrației în Venezuela".

Grupul de la Lima este format din guvernele din Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay, Peru și Venezuela.