Candidatul social-democrat Stevo Pendarovski a câștigat alegerile prezidențiale din Macedonia de Nord, a transmis Comisia Electorală, în urma numărării a aproximativ 99% dintre voturile exprimate, relatează publicația Ekathimerini, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform rezultatelor emise de Comisia Electorală, Stevo Pendarovski a obținut 51,8% dintre voturi, în timp ce rivala sa, Gordana Siljanovska-Davkova, membră a partidului naționalist VMRO-DPMNE, a obținut doar 44,5% dintre voturi.

„Aceasta este o victorie pentru toate persoanele convinse că trebuie să mergem înainte, promit că voi servi interesele tuturor cetățenilor în mod egal”, a declarat Stevo Pendarovski.

„Calea noastră este pavată cu succes. Vom continua să mergem înainte, spre scopul comun, spre progres, spre NATO și Uniunea Europeană”, a declarat prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev.

Primul tur de scrutin a fost dominat de disensiunile profunde privitoare la redenumirea țării, în urma unui acord cu Grecia. Modificarea denumirii statului, din „Republica Macedonia” (recunoscută la nivel internațional sub denumirea „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, n.r.) în „Republica Macedonia de Nord”, a fost o condiție impusă de Grecia pentru rezolvarea disputei referitoare la numele acestei țări. Modificarea denumirii statului, care a fost solicitată de Grecia pentru ca Atena să nu se mai opună aderării Macedoniei la NATO și UE, a fost decisă în urma Acordului de la Prespa, semnat în 2018.

Cei doi candidați au viziuni diametral opuse față de Acordul de la Prespa. În timp ce Pendarovski și partidul său susțin modificarea numelui țării, partidul VMRO-DPMNE, reprezentat în alegeri de Siljanovska-Davkova, respinge înțelegerea cu Grecia, însă ambii candidați susțin aderarea la Uniunea Europeană.