Consiliul Consultativ pentru Securitate Națională (CCSN) de luni de la Sofia s-a încheiat fără rezultat - fără o poziție comună și fără o decizie. GERB a încercat să explice eșecul într-un ton agresiv. "Proiectul propus de modificare a Legii anticorupție le-a parvenit participanţilor la CCSN la şedinţă. 15 oameni nu au cum să cadă de comun acord astfel. Majoritatea paragrafelor s-au repetat de la CCSN anterior", a declarat, după şedinţa de la Preşedinţie, Daniela Daritkova, noul şef al Grupului parlamentar al GERB, care-l înlocuieşte pe Ţvetan Ţvetanov, potrivit bulgarilor de la Sega, citați de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Voi aminti că domnul Yankov de la "BSP pentru Bulgaria" (BSP-Partidul Socialist Bulgar) a spus că preşedintele a convocat CCSN la comanda preşedintei BSP, Cornelia Ninova. Chiar doamna Ninova a votat, la final, să nu ieşim cu o poziţie comună. Am votat dacă să avem o poziţie comună şi cu toţii au votat să nu avem aşa ceva", a spus dr. Daritkova.

"Au fost respinse de premierul Borisov şi de guvernanţi propunerile făcute de preşedintele Radev şi de mine cu privire la declaraţia comună. Nu s-au admis modificări sau o nouă lege anticorupţie", a spus, la rândul său, Cornelia Ninova. "Cu privire la cea de-a doua propunere a mea - legată de procedura de alegere a doi procurori europeni care vor lucra pe teritoriul Bulgariei, domnul premier m-a orientat către România, pentru a întreba cum merge lupta anticorupţie acolo. Cu privire la propunerea de schimbare a atribuţiilor procuraturii, mi s-a răspuns că astfel vor fi hărţuiţi judecătorii", a spus liderul BSP. "Documentul propus de preşedinte a fost respins de toţi în afară de mine. Nu s-a ajuns la o declaraţie comună", a explicat Ninova.

Liderul Frontului Naţional pentru Salvarea Bulgariei, Valeri Simeonov, a spus că şedinţa CCSN este o întrunire politică. Totuşi, preşedintele are dreptul la iniţiative, la eşecuri, la succese, la tot, e treaba lui de preşedinte", a menţionat Simeonov.

Preşedintele Partidului Volia, Veselin Mareşki, a spus că nu s-a ajuns la niciun rezultat, pentru că "s-a făcut o încercare urâtă ca instituţia preşedintelui să fie folosită ca firmă de PR a Partidului Socialist Bulgar (BSP), iar însuşi presedintele - ca şi consultant personal de PR al Cornelile Ninova". În opinia lui Mareşki, au fost propuse texte privind declaraţia, care ar fi ajutat direct BSP în campania pentru alegerile prezidenţiale şi acest lucru a fost de neacceptat pentru toţi ceilalţi.