Ministrul mediului și dezvoltării regionale din Letonia, Juris Pūce, a emis un ordin prin care l-a înlăturat din funcţie pe primarul din Riga, Nils Ušakovs, în urma unui scandal de corupţie vizând compania municipală de transport, scrie Radio Svoboda, citat de Rador. Ordinul ministrului, publicat în buletinul oficial al guvernului leton, poate fi atacat în instanță în termen de 30 de zile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nils Ušakovs este suspectat de deturnarea fondurilor companiei "Rīgas Satiksme", precum și de nerespectarea obligațiilor de verificare a achizițiilor publice. Societatea municipală "Rīgas Satiksme" și structurile sale gestionează întregul transport public din Riga, toate microbuzele și aproape toate parcările din oraș.

La începutul lunii februarie, Consiliul municipal din Riga a respins cererea opoziției de a-l demite pe Nils Ušakovs din funcţia de primar al capitalei Letoniei. Opoziţia a cerut atunci demiterea primarului după ce locuinţa sa şi biroul de la primărie au fost vizate de percheziţii efectuate de Biroul pentru Prevenirea și Combaterea Corupției din Letonia.

Percheziţiile aveau legătură cu o investigaţie de corupție vizând compania de transport "Rīgas Satiksme", declanşată în urma unor achiziții de troleibuze și tramvaie de la compania cehă Škoda și de la societatea poloneză Solaris. Costurile totale ale acestor achiziţii suspecte sunt de circa 270 de milioane de euro, aproximativ un sfert din bugetul anual al oraşului Riga.

Ušakovs, care a declarat că nu are legătură cu vreo acţiune ilegală, nu este acuzat de corupție, ci doar de faptul că nu şi-a respectat în mod corespunzător atribuţiile de primar.

Nils Ušakovs a preluat funcția de primar al orașului Riga în 2009, iar în 2017 a fost reales pentru un al treilea mandat. Primarul conduce partidul pro-rus "Saskaņa" (Armonia, n.red), care a câștigat alegerile parlamentare din 2018. Ušakovs consideră că decizia ministrului de a-l demite din funcţia de primar nu este legala, ci politică.