Universitatea Harvard a încasat profituri de pe urma unei serii de fotografii cu doi sclavi din secolul al XIX-lea, ignorând cererile de returnare a fotografiilor către descendenții celor care sunt imortalizați în imagini, informează Associated Press.

Dagherotipuri HarvardFoto: Captura YouTube

Tamara Lanier, din Connecticut, a dat în judecată universitatea din Ivy League pentru ,,confiscarea, posesia și exproprierea” imaginilor despre care aceasta susține că i-ar înfățișa pe strămășii ei. Procesul intentat de aceasta în Massachusetts cere ca Harvard să returneze fotografiile, să îi recunoască acesteia moștenirea de drept și să îi plătească daune în valoare nespecificată.

Purtătorul de cuvânt al Universității Harvard, Jonathan Swain, susține că ,,universitatea nu a primit încă înștiințarea și nu este în măsură să comenteze pe marginea situației apărute.”

În centrul cazului se află o serie de dagherotipuri care datează din jurul anului 1850. În cele două dagherotipuri apar doi sclavi din Carolina de Sud, identificați drept Renty și fiica sa, Delia. Ambii sunt imortalizați fără tricou și fotografiați din mai multe unghiuri. Imaginile sunt considerate cele mai vechi fotografii cunoscute ale sclavilor americani.

Acestea au fost comandate de biologul care lucra la Harvard, Louis Agassiz, ale cărui teorii cu privire la diferențele rasiale au fost folosite pentru a sprijini sclavia în SUA. În proces este precizat că Agassiz i-a cunoscut pe Renty și Delia în timp ce vizita plantații în căutarea unor sclavi de rasă ,,pură”, născuți în Africa.