Președintele Mexicuui, Andres Manuel Lopez Obrador, a promis marți că nu va căuta niciodată să obțină un al doilea mandat, după ce criticii și-au exprimat îngrijorarea că o nouă lege care ar permite organizarea unui referendum la jumătatea mandatului ar putea duce la propulsarea electorală a lui Obrador într-un al doilea mandat, informează Reuters, citat de Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

La o conferință de presă care a avut loc marți dimineața, Lopez obrador a semnat un document prin care și-a luat angajamentul de a demisiona din funcția de președinte atunci când mandatul său se va termina, în 2024. Acesta a spus cî, la finalul mandatului, plănuiește să se retragă la ferma sa din sudul Mexicului.

,,Niciodată, în nicio circumstanță, nu voi încerca să rămân în funcția pe care o dețin în prezent”, se precizează în document.

Câțiva lideri latino-americani au schimbat legi pentru a putea fi realeți în funcția de conducători, inclusiv fostul președinte al Venezuelei, Hugo Chavez, și președintele Evo Morales din Bolivia. Alvaro Uribe, fostul președinte al Columbiei, a încercat fără succes să schimbe legea și să candideze pentru obținerea unui al doilea mandat.

Constituția mexicană limitează dreptul președinților de a căuta obținerea unui al doilea mandat de șase ani. Principiul realegerii nu a fost niciodată în centrul politicii mexicane datorită campaniei conduse de Francisco Madero în 1909 împotriva președintelui Porfirio Diaz, care fusese la putere timp de trei decenii.

Joi, Camera Deputaților din Mexic a aprobat un proiect de lege prin care referendumurile sunt acceptate și în vederea reducerii mandatului prezidențial. Planul lui Lopez este acela de a obține votul publicului la jumătatea mandatului.

Schimbarea constituțională, care trebuie încă aprobată de Senat, îi va permite lui Lopez Obrador să-și onoreze angajamentul de a da posibilitatea electoratului să evalueze prestația administrației prezidențiale după trei ani de mandat.

Criticii spun că noua lege va permite, de asemenea, ca președintele să se afle în centrul campaniei pentru alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului prezidențial în 2021 și că acest lucru ar putea încuraja înscrierea într-o nouă campanie electorală, de data aceasta pentru un al doilea mandat.