Sute de mii de persoane au participat vineri la un protest antiguvernamental la Alger, acesta fiind cel mai amplu miting organizat până în acest moment împotriva președintelui Abdelaziz Bouteflika, care conduce Algeria de două decenii, informează agenția Dpa, citată de Mediafax.

Manifestatie la AlgiersFoto: Captura YouTube

Protestatarii au scandat mesaje împotriva lui Bouteflika, cum ar fi: "Pleacă înseamnă să pleci" și "Poporul vrea răsturnarea regimului".

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa un grup de protestatari din zona catedralei Sacre Coeur, iar în rest s-au înregistrat doar câteva incidente violente sporadice.

Protestele, care s-au desfășurat la Alger și în alte orașe din țară, au fost provocate de decizia președintelui Bouteflika de amânare pe termen nedeterminat a alegrilor prezidențiale.

Scrutinul prezidenţial era programat pe 18 aprilie, dar, pe fondul protestelor din ultimele săptămâni, Abdelaziz Bouteflika a decis amânarea alegerilor şi a anunţat că nu va mai candida pentru al cincilea mandat.

Abdelaziz Bouteflika, care se află la putere de 20 de ani, a anunţat că Guvernul algerian va fi remaniat. Conform agenţiei de presă APS, premierul Ahmed Ouyahia a demisionat şi a fost înlocuit cu Noureddine Bedoui, care până acum era ministru de Interne.

Cel puţin o persoană a murit, iar alte sute au fost rănite în cursul protestelor organizate în ultimele săptămâni în Algeria faţă de intenţia preşedintelui Abdelaziz Bouteflika de a candida pentru al cincilea mandat. Zeci de mii de persoane au ieşit pe străzi pentru a-i cere preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, să renunţe la planul de a candida în scrutinul din aprilie.