La doar o lună și jumătate după ce au sărbătorit cu fast cooperarea cu un nou tratat franco-german, Angela Merkel și Emmanuel Macron au început să își afișeze divergențele privind viitorul Europei, în apropierea alegerilor europene din mai, scrie AFP.

Macron si MerkelFoto: Captura video

Cancelarul german a susținut public luni afirmațiile partidului său conservator legate de Europa, care se demarcau de cele ale președintelui francez, pledând în special pentru un loc european unic în Consiliul de Securitate al ONU.

"Cred că e vorba de un concept foarte bun pentru viitor", a spus cancelarul, la Berlin, legat de proiectul UE publicat în acest week-end de cea care a înlocuit-o la conducerea Partidului Democrat-Creștin (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer - supranumită AKK.

Printre aceste propuneri, care se doreau un răspuns la ideile despre Europa prezentate de Emmanuel Macron, figurează crearea unui fotoliu european unic la Consiliul de Securitate al ONU.

Iar Merkel a subliniat că acest fotoliu ar avea ca menire să "reunească vocile în Consiliu", deși acest lucru presupune pierderea locului pe care Franța îl deține de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.

O perspectivă dificil de acceptat pentru Paris.

"Faptul că Franța este sceptică asupra acestui subiect este cunoscut", s-a mărginit să comenteze cancelarul, întrebat despre acest subiect într-o conferință de presă cu omologul său leton.

Parlamentul din Strasbourg

Acest subiect nu este singurul cu potențial conflictual cu Franța în programul conservatorilor germani.

Aceștia cer și desființarea reuniunilor Parlamentului European la Strasbourg, o altă idee la care Franța ține foarte mult și unde riscă să se găsească foarte izolată.

"Trebuie să luăm decizii prea mult timp amânate și să abolim anacronismele. Acest lucru este valabil și pentru regruparea Parlamentului European în sediul său din Bruxelles", a declarat astfel "AKK".

Proiectul conservatorilor germani se opune și unui salariu minim european, propus tot de Emmanuel Macron, precum și față de mutualizarea datoriilor în Europa. În condițiile în care președintele francez militează fervent pentru crearea unui buget semnificativ al zonei euro care să finanțeze în comun proiecte.

Diferențele dintre proiectele german și francez trebuie văzute într-un context de campanie pentru alegerile europene, unde partidele lui Emmanuel Macron și Angela Merkel sunt rivale.

Critici franceze

Republica în Marș, partid fondat de Emmanuel Macron, va face front comun cu Liberalii în plan european, în timp ce CDU al cancelarului Angela Merkel face campanie cu conservatorii din Partidul Popular European (PPE), unde sunt membri și Republicanii (dreapta), în opoziție în Franța.

Purtătorul de cuvânt al guvernul francez Benjamin Griveaux a încercat să relativizeze anvergura disputelor, vorbind de doar "trei puncte de divergență": salariul minim, sediul ONU și Parlamentul European la Strasbourg.

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Nathalie Loiseau, a criticat însă deschis refuzul dreptei germane pentru mutualizarea datoriilor. "Când continui să aud că nu trebuie mutualizate riscurile, asta înseamnă că nu ne mișcăm, nu schimbăm nimic și la viitoarea criză în panică ne vom da seama că trebuie făcut ceva", a spus ea.