Cu două luni înaintea alegerilor, controversata politiciană ucrainiană anunță că va face o altă încercare de a ajunge președinte al țării. Aceasta cere compensații de la Rusia pentru Crimeea și pentru conflictul separatist din est, informează DW .

Yulia TymoshenkoFoto: Wikipedia

De când a obținut atenție și faimă politică în timpul Revoluției Portocalii din 2004, Tymoshenko a petrecut timp și în închisoare și în guvern.

Politiciana în vârstă de 58 de ani a candidat la alegerile prezidențiale din 2014, când a pierdut în fața actualului președinte, Petro Poroshenko. De atunci, politiciana și-a dedicat timpul criticilor la adresa lui Poroshenko.

Sondajele o plasează pe Tymoshenko pe poziția favorită, deși sprijinul popular este de doar 16 procente, comparativ cu cele 13.8 procente înregistrare de Poroshenko. Însă aceasta este o figură extrem de controversată în politica ucrainiană. Există îngrijorare cu privire la posibilele legături dintre Vladimir Putin și Tymoshenko. Președintele Rusiei vorbește despre politicană în termeni elogioși.

Cu toate acestea, Tymoshenko susține că va cere compensații pentru anexarea Crimeei și pentru sprijinirea rebelilor separatiști din estul Ucrainei. De asemenea, politiciana a vorbit despre aderarea la UE și NATO.