​​O nouă rundă de sancţiuni americane împotriva unor oficiali nord-coreeni ar putea "bloca calea către denuclearizare în Peninsula Coreeană pentru totdeauna", a avertizat Phenianul, potrivit dpa, citat de Agerpres.

Kim Jong Un si Xi JinpingFoto: Captura YouTube

Într-un comunicat publicat duminică seară pe site-ul agenţiei KCNA, Phenianul a acuzat Departamentul de Stat al SUA că are "un motiv ascuns" şi a precizat că acesta este hotărât să readucă relaţiile dintre cele două părţi "la stadiul de anul trecut".

Washingtonul ar trebui "să înţeleagă din bilanţul trecut" al relaţiilor SUA-Coreea "să sancţiunile şi presiunea nu vor funcţiona" împotriva Phenianului, a mai precizat sursa citată.

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au angajat într-un furios război al declaraţiilor în 2017, după ce Phenianul a testat o serie de rachete balistice şi a efectuat al şaselea său test nuclear.

Totuşi, cei doi au avut un summit fără precedent la Singapore în luna iunie, în cadrul căruia Coreea de Nord a afirmat că este angajată în sensul denuclearizării Peninsulei Coreea. De atunci însă orice progres a fost dificil de măsurat, notează dpa.

Trump a declarat în cursul lunii că se aşteaptă să se întâlnească cu Kim din nou la începutul anului viitor, deşi nu a fost stabilită nicio dată, iar Coreea de Nord nu a făcut paşi clari în sensul dezafectării armelor sale nucleare şi negocierile par să treneze. SUA au continuat între timp să implementeze sancţiuni, într-o tentativă de a pune presiune asupra Phenianului.

Săptămâna trecută, Washingtonul a adăugat trei nord-coreeni, printre care ministrul securităţii de stat Jong Kyong Thaek şi şeful propagandei Pak Kwang Ho, listei oficialilor vizaţi de sancţiuni, notează dpa.