Mii de persoane au protestat în Budapesta față de legea care majorează semnificativ volumul de ore suplimentare la care pot recurge angajatorii, adoptată de Parlament cu câteva ore mai devreme. Demonstranții, aparținând diferitelor sindicate, au fluturat drapelele Ungariei și ale Uniunii Europene și au scandat "Trădătorii, trădătorii" și "Orban va ajunge în iad". Aceştia s-au confruntat cu sute de polițiști care se aflau pe treptele clădirii Parlamentului.

proteste BudapestaFoto: Captura video

UPDATE 00:02 Proteste au loc și în alte orașe din Ungaria cum ar fi la Debrecen.

UPDATE 23:30 Numărul protestatarilor este în creștere la Budapesta ajungaând în jur de doua mii de oameni. Mai multe grupuri de protestatari scandează ”Orban, demisia!”. Protestatarii au strigăt "Trădătorii, trădătorii" și "Orban va ajunge în iad". Aceştia s-au confruntat cu sute de polițiști care se aflau pe treptele clădirii Parlamentului. Un fotograf a declarat pentru Reuters că mulțimea s-a îndreptat apoi spre o poartă laterală, unde unii au aruncat cu obiecte înspre polițişti, care au răspuns cu spray-uri cu piper.

Această lege a fost în cele din urmă adoptată cu 130 de voturi pentru, 52 împotrivă și o abținere, după ce, pe tot parcursul dimineții, deputații de opoziție au încercat să împiedice votul într-o rară demonstrație de unitate în fața partidului conservator al premierului Viktor Orban.

Modificarea timpului suplimentar de muncă la care pot recurge angajatorii trece de la 250 la 400 de ore de muncă în fiecare an. Proiectul a stârnit de mai multe săptămâni o mișcare de contestare socială.

Demonstrațiile de miercuri, care au început în fața parlamentului ungar, s-au răspândit prin oraș, blocând traficul în unele dintre cele mai aglomerate zone ale orașului și ajungând la sediul partidului de guvernământ Fidesz.

Demonstranții, aparținând diferitelor sindicate, flutura drapelele Ungariei și ale Uniunii Europene și cântă "țara liberă". Mai mulți protestatari s-au așezat în genunchi pentru a simboliza că sunt "sclavi".

La un megafon a fost pus un discurs mai vechi al lui Viktor Orban care spunea că poporul are dreptul să alunge un guvern. Protestatarii au scandat "Trădătorii, trădătorii" și "Orban va ajunge în iad". Aceştia s-au confruntat cu sute de polițiști care se aflau pe treptele clădirii Parlamentului.