Thailanda a ridicat interdicția impusă de junta militară contra activităților politice în 2014, a anunțat guvernul marți, deschizând astfel calea pentru pentru organizarea de alegeri generale în februarie 2019, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul militar a impus o interdicție strictă după ce a preluat puterea, printr-o lovitură de palat, în 2014, pretextând că este nevoie de lege și ordine după luni de proteste de stradă contra guvernului Yingluck Shinawatra, ajuns la putere după alegeri democratice.

Junta militară a început retragerea restricțiilor în septembrie, când a permis partidelor politice să reînceapă să se organizeze. Organizarea de alegeri a fost amânată de numeroase ori în ultimii ani.

Anterior anunțului juntei militare, Comisia Electorală spusese că alegerile generale se vor ține pe 24 februarie, cu condiția ca interdicția să fie ridicată de puterea de la Bangkok până în ianuarie.

Alegerile, în care mulți își pun speranța pentru restabilirea democrației în a doua cea mai mare economie din sud-estul Asiei, vor consemna cel mai probabil o bătălie electorală între mișcare politică populistă a fostului premier Thaksin Shinawatra, care beneficiază de popularitate în zonele rurale, și forțele politice regaliste și militare.

Puterea instalată la Bangkok, ce a preluat puterea în lovituri succesive în 2006 și 2014, are acum propriile partide politice satelit.