Japonia a mai făcut un pas spre relaxarea politicilor stricte de imigrație prin adoptarea unui proiect de lege care ar putea avea ca rezultat influxul a sute de mii de muncitori străini în doar cinci ani, relatează The Telegraph.

Foto:

Proiectul de lege a stârnit numeroase controverse în rândul reprezentanților politici ai țării, iar membrii partidului opoziției au încercat vreme îndelungată să blocheze inițiativa.

Noua lege ar produce o schimbare substanțială în ceea ce privește politicile de imigrație existente în Japonia, unde vizele sunt în prezent acordare doar străinilor foarte bine pregătiți, cum este cazul doctorilor și al profesorilor.

Cu toate acestea, noua legislație va permite acordarea vizelor pentru lucrătorii slab calificați sau necalificați din străinătate. Scopul acestui proiect de lege este acela de a contracara penuria cronică a forței de muncă a națiunii, punându-se accent pe sectoare precum asistența medicală, relații cu publicul și construcții.

Noul proiect de lege, pe care guvernul speră să îl adopte până în 10 decembrie, ar putea crește numărul lucrătorilor străini din Japonia cu peste 345.000 în decursul unei perioade de cinci ani, potrivit agenției de presă Kyodo.

Legislația a declanșat o dezbatere intensă în parlament, partidele de opoziție enumerând o serie de preocupări cu privire la modul în care va fi implementată, de la limitarea numărului de aplicații acceptate la asigurarea unor condiții de muncă satisfăcătoare.

Noul sistem ar avea ca rezultat două categorii de vize - o viză de cinci ani pentru lucrătorii capabili să vorbească un anumit nivel de japoneză, eligibili pentru 14 sectoare care înregistrează lipsă de forță de muncă; și o a doua viză care poate fi reînnoită pentru lucrătorii calificați, care vor putea, de asemenea, să-și aducă familiile în Japonia.