Sfântul Sinod al Patriarhatului ecumenic reunit în aceste zile a decis să dizolve Exarhatul Patriarhal pentru Parohiile Ortodoxe de Tradiţie Rusă din Europa Vestică, scrie orthodoxie.com, un site de informații în limba franceză despre actualitatea ortodoxă.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Surse bine informate ne-au anunțat că Sfântul Sinod al Patriarhatului Ecumenic reunit în aceste zile la Fanar tocmai a decis dizolvarea Arhiepiscopiei bisericilor ortodoxe rusești în Europa occidentală, anulând tomosul patriarhal din 1999”, scrie acest site.

Informația a fost publicată și de romfea.gr, care precizează că decizia a fost unanimă.

Administrația diocezei a informat într-un comunicat trimis membrilor Arhiepiscopiei că Sfântul Sinod a luat decizia, în 27 noiembrie, de a boli statutul de Exarhat al arhiepiscopiei.

„Această decizie a Sfântului Sinod, care nu a fost încă primită oficial la sediul Arhiepiscopiei, nu a fost solicitată de arhiepiscop. Monseniorul arhiepiscop Jean nu a fost consultat în prealabil despre această decizie”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, arhiepiscopul Jean a aflat despre această decizie într-o discuție privată cu Patriarhul Bartolomeu.

„În continuare, ca pastor responsabil pentru parohiile și comunitățile arhiepiscopiei, monseionul arhiepiscop Jean cere tuturor clericilor și credincioșilor să-și păstreze calmul și să reculeagă în rugăciune, pentru ca Sfântul Duh să ne lumineze”, se mai arată în comunicat.

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut în 11 octombrie, la capătul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, decizie care sigur va stârni furia Moscovei.

Într-un comunicat difuzat la finalului Sfântului Sinod, Patriarhatul Constantinopolului a anunțat „reînnoirea deciziei deja luate conform căreia Patriarhia Ecumenică va proceda la acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei”.

Sfântul Sinod a decis de asemenea să îl „restabilească în funcția sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, cel care a proclamat după obținerea independenței Ucrainei un Patriarhat independent de tutela rusă, fapt ce a dus la excomunicarea sa de către Moscova.

Biserica Ortodoxă Rusă a denunțat decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol drept „o catastrofă” și o „schismă”. „Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine și în general pentru întreaga lume ortodoxă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhului rus Kirill, Alexander Volkov, citat de agenția de presă rusă Ria Novosti. „De fapt, putem califica ceea ce s-a întâmplat astăzi drept legalizarea unei schisme”, a continuat Volkov. „Patriarhia Constantinopolului a depăşit linia roşie”, a adăugat acesta.

Ucraina are două biserici ortodoxe disidente față de Patriarhia Moscovei, între care cea a Patriarhiei Kievului. Însă acestea nu sunt recunoscute de nicio altă biserică ortodoxă din lume.

Biserica dependentă de Patriarhatul Moscovei este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina, ca număr de parohii, dar un număr în creștere de ucraineni se declară fideli Patriarhatului Kievului. Potrivit unui sondaj din 2015, 44% dintre ucraineni se identifică drept credincioși ai Patriarhiei Kievului și doar 21% ai bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei.

Adeseori tensionate, relațiile dintre cele două biserici au fost exacerbate odată cu criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014 și urmată apoi de conflictul din estul separatist pro-rus al Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morți.