„Comisia este mulțumită că se întâmplă această schimbare - exact în direcția cerută de noi”, a afirmat purtătorul de cuvânt al CE, punctând totodată că „aceste modificări trebuie confirmate odată ce procesul legislativ este finalizat”.
În urmă cu o lună, sesizată de Comisia Europeană, CJUE a somat Polonia să suspende "imediat" reforma care obliga plecarea la pensie a judecătorilor peste 65 de ani, respectiv o treime din efectivele Curții Supreme, inclusiv șefa sa, Malgorzata Gersdorf.
Curtea de la Luxemburg a precizat că decizia sa este o măsură provizorie, urmând ca decizia definitivă să fie pronunțată ulterior.
Varșovia și-a apărat reforma afirmând că este necesară pentru a lupta împotriva corupției și a rețelelor moștenite din perioada comunistă.
Deputatul partidului conservator naționalist Lege și Dreptate (PiS), Marek Ast, care a depus noul proiect de lege, a declarat că textul anulează o parte a reformelor, cea care privește pensionarea judecătorilor, ca răspuns la decizia CJUE.
"În conformitate cu așteptările CJUE... dacă această lege intră în vigoare, judecătorii vizați vor putea reveni la Curtea Supremă în aceleași condiții, ca și cum nu ar fi plecat niciodată", a declarat acesta.
Noua legislație ar putea fi votată fără nicio problemă, în condițiile în care PiS dispune de majoritatea absolută în Parlament.
Cu toate acestea, însăși necesitatea acestei legislații a fost pusă în discuție, unii experți apreciind că decizia CJUE este suficientă pentru revenirea judecătorilor pensionați.
Președinta Curții Supreme, care a refuzat să se pensioneze, invocând garanțiile constituționale prin care beneficiază de un mandat de șase ani, a cerut deja revenirea la muncă a celor 23 de judecători vizați de reforma PiS.
Decizia CJUE se înscrie în saga privind reformele judiciare poloneze realizate din 2015 încoace de guvernul conservator naționalist. Bruxellesul consideră că modificările promovate de PiS afectează independența justiției și creează un pericol pentru respectarea statului de drept în Polonia, ceea ce ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al acestei țări în UE.
Romanii, ca sa poata sa fure.
Astia de la PE traiesc in lumea lor: indemnizatii si pensii foarte mari, inclusiv romanilor care au avut cel putin un mandat.
Stiam ca problema salarizarii/indemnizarii/pensiei este rezolvata de fiecare tara conform posibilitatilor. Vezi militarii romani care merg in zonele de razboi si cand discuta cu altii de drepturile incasate ii apuca jena. Raspunsul statului roman este ca atat ii poate plati!
Parlamentarilor romani li s-a marit indemnizatia si celelalte drepturi aferente, ajungand per-total aproape de drepturile celor din PE.
Unii ar spune ca nu sunt coerent, dar ghiciti care este legatura? Eu va raspund cu titlul (subiect) de mai sus.
Cetateni prosti si manipulati sunt multi in UE si vad ca si la noi trebuie sa mergem in acelasi trend. Obligatoriu!