Omul de afaceri cunoscut ca bucătarul-șef al lui Vladimir Putin pentru activitatea sa de catering pentru Kremlin, Evgheni Prigojin, despre care se presupune că a ajutat Rusia să confiște părți din Ucraina, să schimbe situația în războiul sirian și că s-a amestecat în alegerile prezidențiale din SUA pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câștige, se implică acum în Africa, unde conduce o armată de mercenari și consilieri de imagine, relatează Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Evgheni Prigojin, fost restaurator din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin, și armata sa de soldați pe bază de contract și agenți politici oferă securitate, pregătire militară și servicii pentru campaniile electorale în schimbul unor drepturi de minerit și altor oportunități.

Evgheni Prigojin a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru furt, fraudă și implicarea adolescenților în prostituție. Acesta a stat nouă ani în închisoare înainte de a fi eliberat.

Lipsită de forța financiară a principalilor rivali ai săi, SUA, Europa și China, a găsit o nișă în oamenii puternici din state instabile, dar potențial bogate, care au o „aplecare” pentru armele rusești.

Putin, care l-a premiat pe afacerist în 2014 pentru serviciul său față de stat, a comparat munca aliatului său cu cea miliardarului George Soros, care este acuzat de Kremlin de subminarea guvernelor la îndemnul Washingtonului.

În ce țări din Africa își răspângește Rusia influența

Evgheni Prigojin este deja activ sau pe cale să devină activ în 10 țări cu care armata din Rusia are deja relații: Republica Democrată Congo, Sudan, Libia, Madagascar, Angola, Guineea, Guineea-Bisau, Mozambic, Zimbabwe și Republica Central-Africană.

După căderea Uniunii Sovietice, prezența Rusiei în Africa s-a diminuat dramatic, dar acum regiunea este în atenția Kremlinului pentru a-și reafirma puterea geopolitică și pentru a-și deschide noi piețe pentru companiile paralizate de sancțiunile Vestului.

Rusia a întâmpinat o serie de obstacole, în special în Africa de Sud. Președintele Cyril Ramaphosa a înghețat proiectul de energie nucleară al predecesorului său, în valoare de mai multe miliarde de dolari, cu Rusia după ce a preluat mandatul în februarie. Dar Putin oferă din ce în ce mai mult bani în operațiunea de curtarea zonei, tăind anul trecut aproximativ 20 de miliarde de dolari din datoria țărilor africane.

Recent, Egiptul a câștigat un împrumut de 25 de miliarde de dolari pentru construirea primei sale centrale nucleare. Și Rusia se află în discuții cu Eritreea pentru a-și stabili primul centru logistic pe Marea Roșie, nu departe de singura bază permanentă a Pentagonului din Africa și prima facilitate militară a Chinei în străinătate, ambele în ​​Djibouti.

Prigojin își extinde influența în Congo, cea mai mare țară în Africa după Algeria și una dintre cele mai bogate țări din lume în minerale. Fosta colonie belgiană este pe cale să își aleagă un nou lider pentru prima dată după 2001, când Joseph Kabila și-a succedat tatăl ucis.

Kabila a numit recent un general în retragere drept ambasador în Rusia, acesta având rolul de a negocia asistență și aprovizionarea cu arme, potrivit unui oficial occidental. În cazul în care Kabila va câștiga, armata Republicii își va intensifica legătura cu Rusia.

În Madagascar, cel mai mare producător de vanilie și un deținător major de depozite de nichel, cobalt și uraniu, este o altă țară haotică unde Putin și Prigojin au interese și ca atare un convoi a mers în insulă în luna martie pentru a purta discuții cu președintele de atunci Hery Rajaonarimampianina.

În Libia, Prigojin a luat parte luna trecută la discuții între Ministrul rus al Apărării Serghei Shoigu și comandantul libian Khalifa Haftar, care controlează cea mai mare parte din estul statului bogat în petrol.

Armata privată a lui Prigojin, Wagner, care a fost sancționată de SUA pentru rolul său în rebeliunea din 2014 din Ucraina, a atras atenția din nou în luna februarie, în Siria. Bloomberg a raportat atunci că sute de mercenari ai săi au fost omorâți și răniți de forțele SUA în timp ce avansau către o bază kurdă. Wagner încerca să confiște o rafinărie din apropiere pentru oficiali din Damasc.

Citește și: FOTO Amenințare în stil rusesc: Nouă oi cu veste de presă, trimise în cuști la Novaya Gazeta după o investigație despre crimele la comandă