Întâlnire sau nu? Prezenți la Paris la comemorarea centenarului zilei de 11 noiembrie 1918, Donald Trump și Vladimir Putin au stat de vorbă, “neorganizat”, nu singuri. Întâlnirile între liderii american și rus sunt rare, într-un context de vii tensiuni, în jurul anchetei americane privind acuzațiile de amestec al Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016, sancțiunilor economice impuse Rusiei și a divergențelor persistente privind conflictele din Siria și Ucraina. În jurul unui meniu pe baza de homar, pasăre și cartofi, Vladimir Putin și Donald Trump au discutat îndelung la Palatul Élysée despre subiecte internaționale în compania gazdei lor, șeful statului francez, Emmanuel Macron, și a secretarului general al ONU, António Guterres, potrivit Le Point citat de Rador.

Trump si PutinFoto: Captura video

O conversație “neorganizată”, potrivit președinției franceze, cu ocazia dejunului în marja comemorărilor sfârșitului Primului Război Mondial. Vladimir Putin a calificat chiar drept “bună” calitatea discuțiilor cu omologul lui american, potrivit agenției de presă rusești Ria Novosti. Cei doi lideri au vorbit în engleză – Vladimir Putin fiind ajutat de interpretul său – despre actualitatea internațională, în special despre situația din Orientul Mijlociu (Siria, Iran și Arabia Saudită), ca și despre Coreea de Nord, potrivit președinției franceze, care a precizat că și cancelarul german, Angela Merkel, a participat la discuție în anumite momente.

O asemenea discuție, chiar dacă nu are nimic de a face cu o întâlnire bilaterală, nu era evidentă. “N-am programat nimic”, a afirmat miercuri Donald Trump, întrebat despre o eventuală întâlnire cu Vladimir Putin. El contrazicea astfel o declarație precedentă a consilierului diplomatic al Kremlinului, care vorbise despre un “contact informal”. “S-a stabilit că liderii rus și american vor sta de vorba scurt la Paris”, dăduse asigurări Iuri Usakov.

Zâmbet și deget ridicat în semn de victorie

Potrivit președintelui rus, autoritățile franceze ceruseră ca programul comemorărilor să nu fie parazitat de o eventuală întâlnire bilaterală care ar fi făcut să curgă multă cerneală. “Am căzut de acord să nu perturbăm aici programul de lucru al gazdelor noastre”. Nu va exista întâlnire organizată aici, la cererea lor, dar a va avea poate loc în marja summitului G20 cel târziu”, a declarat duminică Vladimir Putin, cu puțin înaintea dejunului.

Duminică dimineață, Donald Trump și Vladimir Putin au sosit separat de ceilalți lideri la ceremonia care marca centenarul Marelui Război la Arcul de Triumf la Paris, potrivit imaginilor televizate. Sosit ultimul, președintele rus s-a îndreptat spontan spre omologul lui american pentru a-i strânge mâna, înainte de a-i face semn cu degetul mare ridicat, zâmbitor.

După dejun, Vladimir Putin a participat la Forumul de la Paris pentru pace, spre deosebire de Donald Trump, care s-a dus la cimitirul american de la Suresnes, lângă Paris, pentru a aduce un omagiu “curajoșilor americani” care au pierit în timpul Primului Război mondial. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cei doi au convenit să se întâlnească pentru o discuție mai detaliată în marja summitului G20 programat la sfârșitul lui noiembrie în Argentina.

Eforturile președintelui american de a reînnoda relațiile cu Rusia s-au ciocnit de rezistența propriei tabere, pe fondul anchetei federale din Statele Unite privind amestecul rusesc în prezidențialele din 2016 și privind bănuielile de înțelegere secretă între echipa de campanie a magnatului imobiliar și Kremlin. Donald Trump și Vladimir Putin s-au întâlnit la primul lor summit bilateral la Helsinki în iulie, după care președintele american a fost criticat în țara lui pentru că s-a arătat prea conciliant. Prima lui întâlnire cu Vladimir Putin a avut loc în iulie 2017 în marja summitului G20 la Hamburg, în Germania.