Rolul potenţial al Greciei ca ţară-punte între Mediterana de Sud-Est şi Europa, cu Balcanii drept axă intermediară, a fost reliefat de întâlnirea la vârf de la Varna a ţărilor din Balcani, cu participarea liderilor din Grecia, Bulgaria, România şi Serbia, precum şi în prezenţa premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Vehicul în acest sens este conducta East Med, care ar putea transporta gaz natural din Israel şi din regiunea extinsă a Mediteranei de Sud-Est în Grecia, folosind infrastructura deja existentă a ţării şi de aici, trecând prin Balcani, în restul Europei anunta presa Kathimerini citat de Rador.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

După discuţia tête-à-tête avută cu omologul său israelian, premierul grec a vorbit despre un proiect "cu o mare importanţă geopolitică şi economică", ce va consolida "securitatea energetică" în regiunea extinsă a Mediteranei de Sud-Est. Dacă la această concepţie comună Grecia-Israel se adaugă formatele trilaterale (Grecia-Cipru-Israel, Grecia-Cipru-Iordania şi Grecia-Cipru-Egipt), care în ultimii trei ani au fost consolidate semnificativ, se poate înţelege complexul de colaborări care se creează în regiune.

În paralel, cele două părţi au discutat despre creşterea rolului oraşului Salonic ca centru balcanic al inovaţiei, cu o participare puternică a unor companii din Israel care activează în regiune. În paralel, pe masa de discuţii s-a aflat şi aşa-numita "codezvoltare economică" în Europa de Sud-Est, premierul grec menţionând conducta interconectoare Grecia - Bulgaria (IGB) care va transporta gazul natural şi care va lega oraşul Alexandroupoli de piaţa bulgărească, dar şi o serie de proiecte care vizează energia şi interconectivitatea tuturor ţărilor balcanice. În acest cadru, a fost semnată o declaraţie comună cu premierul bulgar cu privire la implementarea a două mari proiecte. În primul rând, modernizarea legăturii feroviare Alexandroupoli - Burgas-Varna care împreună cu linia de la Salonic până la Alexandroupoli şi de la Alexandroupoli la Burgas va crea o reţea feroviară modernă şi rapidă. Iar în al doilea rând, crearea unei autostrăzi de la Alexandroupoli până în zona Maritsa, situată la graniţa greco-bulgară, de acolo urmând a fi legată cu drumurile existente spre Sofia. În plus, Grecia şi Serbia au discutat ca, după acordul referitor la conexiunea feroviară, să semneze un memorandum cu FRI Macedonia.

Toate cele de mai sus reprezintă un plan ambiţios de creare a unui inel de interconexiuni rutiere şi feroviare care vor uni toate ţările balcanice, urmând să ajungă în final în porturile din Grecia şi Bulgaria. Tsipras a vorbit despre perspectiva europeană a Serbiei, căreia i-a acordat o mare importanţă. La final, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a exprimat ideea că aprofundarea relaţiilor poate fi exprimată şi prin organizarea în comun a unui Campionat Mondial de Fotbal într-un orizont de un deceniu. O ideea care, după cum a spus Tsipras, "o vom mai elabora încă".