Mai mulți români care trăiesc în Zurich au protestat sâmbătă față de procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, începută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre care aceștia spun că atentează la independența Ministerului Public.

Protest ZurichFoto: Rezist Zurich

Aceștia i-au mai cerut președintelui Iohannis să constante că Tudorel Toader ignoră prevederile Comisiei de la Veneția și încalcă tratatele de bază ale Uniunii Europene și să își folosească autoritatea pentru a apăra Ministerul Public.

”Situația creată de revocarea Procurorului General Augustin Lazăr de către Tudorel Toader, Ministrul Justiției, este un atac periculos la adresa independenței justiției. Ea reprezintă un pas grav spre autocrație. Solicităm președintelui României, dl. Klaus Iohannis, să își folosească întreaga autoritate conferită de funcția deținută pentru a apăra Ministerul Public și independența procurorilor. Cerem de asemenea Națiunilor Unite să constate încălcarea convenției anticorupție de către România și să ajute România în aceste momente critice”, arată comunitatea Rezist Zurich.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat pe 24 octombrie procedura de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr.