Preşedintele american Donald Trump a declarat că Washingtonul se va retrage din tratatul privind armamentul nuclear cu Moscova, vechi de 31 de ani, acuzând Rusia de violarea tratatului şi cerând ca el să includă şi China.

Donald TrumpFoto: Flikr

Iată cinci lucruri de ştiut despre Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Medie (INF) prezentate de Al Jazeera:

1. Cum a luat fiinţă acordul?

Tratatul INF a fost semnat în decembrie 1987 de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi de conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov.

El soluţiona o criză începută în anii '80 prin detaşarea rachetelor balistice sovietice SS-20, cu rază medie, focoase nucleare şi aţintite spre capitalele occidentale.

Prin semnarea tratatului, Washington şi Moscova s-au angajat să nu deţină, să nu producă şi să nu testeze în zbor rachete de croazieră cu lansare de la sol şi cu o rază de 500 până la 5.500 de kilometri.

2. De ce se retrag SUA din tratat?

Oficiali americani cred că Moscova produce şi a detaşat deja un sistem cu lansare de la sol care violează tratatul INF şi care i-ar putea permite să lovească nuclear Europa pe neaşteptate.

Rusia a negat consecvent orice astfel de violare.

Trump a declarat sâmbătă că este cât se poate de corect ca SUA să producă asemenea arme, din moment ce Rusia şi China (care nu este semnatar al tratatului) deja o fac.

3. Cum se poziţionează Rusia faţă de tratatul INF?

Moscova acuză de multă vreme SUA de violarea acestui tratat, invocând scutul cu rachete NATO din România, care ar putea lansa în orice moment rachete nucleare.

În 2007 Rusia chiar ameninţase că se va retrage din tratatul INF.

Duminică, un oficial nenumit din cadrul ministerului rus de externe a declarat agenţiilor de presă că Washingtonul „a distrus deliberat şi pas cu pas fundamentul acestui acord” de-a lungul multor ani.

4. La ce poate duce retragerea SUA din tratatul nuclear?

Măsura va pune capăt perspectivei de reînnoire a tratatului New Start dintre Moscova şi Washington, care va expira în 2021, întrucât INF reprezintă coloana vertebrală a acestuia. Semnat în 2010, New Start obligă ambele ţări să-şi plafoneze la 1.550 numărul focoaselor nucleare strategice active.

Senatorul rus Alexei Puşkov scria pe Twitter că măsura este „a doua lovitură puternică împotriva unui întreg sistem de stabilitate strategică la nivel mondial”, după retragerea din 2001 a Washingtonului din Tratatul Rachetelor Anti-Balistice.

Gorbaciov, cosemnatar al INF, a declarat duminică că părăsirea acordului de către Washington ar fi o greşeală şi că va submina munca depusă de el şi de omologii săi americani pentru a pune capăt cursei înarmării.

5. Poate fi salvat acordul nuclear?

John Bolton, consilierul lui Trump pe probleme de securitate naţională, are programate săptămâna aceasta întâlniri cu demnitari ruşi la Moscova, între care ministrul de externe Serghei Lavrov şi secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev.

Această călătorie va arăta probabil dacă există vreo şansă ca acordul să fie salvat. Anunţul făcut sâmbătă de Trump lăsa să se înţeleagă că el speră la o renegociere a termenilor lui.

Săptămâna trecută, "The Guardian" a scris că Bolton, un vechi oponent al tratatelor pentru controlul armamentului, presează pentru retragerea SUA invocând presupuse violări ruseşti.

Secretarul american al apărării, James Mattis, declarase mai demult că intenţia administraţiei Trump de a-şi completa arsenalul nuclear cu rachete de croazieră cu lansare de pe mare ar putea conferi Americii o pârghie de influenţă pentru a încerca să convingă Rusia să respecte din nou tratatul privind armamentul. (preluare Rador)