Rusia a denunțat luni legalizarea cannabisului în Canada, care a intrat în vigoare de miercuri, o decizie ”inacceptabilă, ipocrită” și contrară legilor internaționale care, potrivit Moscovei, ”cu certitudine va provoca creșterea traficului către alte state”, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Suntem convinși că acest act legislativ este contrar jurisdicției internaționale în problema controlului stupefiantelor”, a spus un diplomat rus într-un comunicat difuzat de către ambasada sa din Ottawa.

Potrivit Rusiei, guvernul lui Justin Trudeau încalcă Convenția Unică privind stupefiantele din 1961, Convenția de la Viena cu privire la dreptul tratatelor din 1969, Convenția cu privire la substanțele psihotrope din 1971 și Convenția împotriva traficului ilicit de stupefiante din 1988.

„Guvernul canadian creează cea mai mare piață de droguri din lume, în ciuda afirmațiilor și măsurilor de prevenire a exportului cannabisului dincolo de frontierele naționale, va provoca cu certitudine creșterea considerabilă a traficului către alte state”, s-a plâns ,inisterul rus de Externe.

Guvernul rus a atras atenția că ”Rusia și alte state vor trebui cel mai probabil să adopte măsuri suplimentare pentru a preveni contrabanda cannabisului provenit din Canada”.

Canada a devenit pe 17 octombrie a doa țară din lume care legalizează posesia și consumul cannabisului în scop recreativ.