Canada a devenit al doilea stat din lume, după Uruguay, care legalizează posesia și folosirea drogului recreațional cannabis, relatează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Măsura a intrat în vigoare miercuri noaptea, în condițiile în care sunt încă semne de întrebare legate de impactul asupra sănătății, legii și siguranței publice.

Materiale informative au fost trimise către 15 milioane de gospodării, oamenii fiind informați în legătură cu noile prevederi legale.

Provinciile canadiene și municipalitățile s-au pregătit luni de zile pentru momentul intrării în vigoare a noii legi care pune capăt prohibiției.

Legalizarea consumului de marijuana reprezintă îndeplinirea uneia dintre promisiunile făcute în 2015 de liderul partidului liberal, premierul Justin Trudeau.

Premierul a argumentat că legislația națională veche de aproape un secol, care incrimina deținerea și consumul drogului, s-a dovedit a fi ineficientă, având în vedere că cetățenii canadieni au rămas printre cei mai mari consumatori din lume. El a mai susținut că noua lege dorește să îi protejeze pe minori în fața traficanților.

Guvernul federal mai anticipează că măsura va aduce la buget 400 de milioane de dolari anual.

Posesia de cannabis a fost incriminată pentru prima dată în 1923, însă Canada a acceptat legalizarea ei în scopuri medicinale încă din 2001.

Uruguay a fost primul stat din lume care a legalizat marijuana în scopuri recreaționale în 2013. De atunci, mai multe state americane au dispus aceeași măsură.

De asemenea, utilizarea drogului în scopuri medicinale este legală în unele state din Uniunea Europeană.

Ce conține legea

Potrivit legii, adulții vor putea cumpăra ulei de cannabis, semințe și plante uscate de la producători și comercianți autorizați și vor putea deține până la 30 de grame de cannabis în locurile publice.

Este în continuare ilegal să deții mai mult de 30 de grame asupra ta în locurile publice sau să cultivi mai mult de patru plante pe gospodărie sau să cumperi de la comercianți neautorizați.

Produse alimentare care conțin cannabis nu vor fi deocamdată disponibile pe piață, urmând ca legislația să fie completată pentru a reglementa și acest aspect.