Fosta prietenă a ucigașului din liceul Kerci din Crimeea, care a omorât 20 de oameni înainte de a se sinucide, voia să se răzbune pentru „umilințele” suportate din partea colegilor săi, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anchetatorii încearcă acum să stabilească ce l-a determinat pe Vladislav Rosliakov, 18 ani, să comită cea mai gravă crimă în mediul școlar din istoria Rusiei.

Fosta sa prietenă, interogată de televiziunea RT, a explicat, sub acoperirea anonimatului, că tânărul "nu mai avea încredere în oameni de când colegii de clasă au început să-l umilească pentru că nu era ca ceilalți".

"Vladislav îmi spunea mereu că se certa adeseori cu anturajul său", a declarat ea, afirmând că "nu mai voia să trăiască" și voia să se răzbune pentru umilințele suferite.

"Când eram împreună, totul mergea bine. Era blând și sensibil. Mă ajuta când nu mergea", a adăugat tânăra.

Potrivit acesteia, Vladislav Rosliakov era pasionat de tur și "îi plăceau diferite tipuri de arme".

Pasionat de arme

Potrivit cotidianului Kommersant, tânărul a "crescut într-o familie destul de săracă": tatăl său, handicapat, nu trăia cu mama sa, care lucra într-o clinică medicală și era membră a Martorilor lui Iehova, o organizație considerată extremistă și interzisă în Rusia.

Presa rusă a făcut o paralelă între crimele dintr-un liceu din Statele Unite, unde au murit 13 oameni în 1999, în timp ce pozele tânărului din Kerci difuzate pe internet îl arată cu o armă similară celei a lui Eric Harris, unul dintre cei doi autori ai masacrului din Columbine.

Potrivit anchetatorilor, ucigașul, care era înarmat cu o pușcă și adusese cu el două bombe artizanale, producea acasă dispozitivele explozive și se lăuda cu asta în anturajul lui.

"Din copilărie, avea o pasiune pentru arme și tir. Am avut chiar un incident când a tras în piciorul meu", a povestit pentru RT una dintre vecinele lui.

Mobilul crimei este pentru moment necunoscut. Potrivit liderului Crimeii, Serghei Aksionov, atacatorul nu dăduse dovezi de agresiune în trecut.

Cadavrul tânărului a fost descoperit în biblioteca liceului, unde s-a sinucis. Acesta obținuse un permis de portarmă după ce trecuse cu succes toate testele psihologice, potrivit unei surse din serviciile de securitate, citată de agenția de presă RIA Novosti.

Ultimul bilanț al atacului era de 20 de morți, dintre care 9 minori, și 40 de răniți, în majoritate elevi ai liceului din Kerci.

În condițiile în care mai multe voci cer înăsprirea legislației privind permisele de portarmă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că "deciziile impulsive" trebuie evitate.