Franța și Germania denunță disprețul Poloniei față solicitările de respectare a statului de drept și cer continuarea procedurilor de sancționare
"Suntem preocupați de decizia luată săptămâna trecută de președintele polonez de a numi noi judecători la Curtea Supremă, prin înlocuirea celor vizați de noul regim de pensionare", a avertizat ministrul francez al Afacerilor Externe Nathalie Loiseau, într-o declarație comună făcută în numele Franței și Germaniei, în cadrul unei reuniuni la Luxemburg.
"În ciuda apelurilor noastre, Polonia nu a așteptat deciziile Curții de Justiție a UE și a trecut la acțiuni care vor vor fi dificil de modificat ulterior", a acuzat ea.
Această decizie constituie o "gravă amenințare pentru independența Justiției în Polonia, ceea ce are consecințe asupra cooperării în materie de justiție și afaceri interne fondată pe principiul încrederii reciproce", a continuat aceasta.
Franța și Germania au cerut o nouă audiere a Poloniei în cadrul următorului consiliu de miniștri ai UE și continuarea procedurii de sancționare prevăzută în articolul 7 al Tratatului UE, a anunțat ministrul francez.
"Ca și în trecut, Germania și Franța vorbesc cu o singură voce. Cu câteva luni înainte de alegerile europene, este responsabilitatea noastră să reafirmăm că respectarea valorilor fundamentale, inclusiv a statului de drept, se află în centrul proiectului european", a încheiat aceasta.
Comisia Europeană a deschis două proceduri de infringement împotriva reformelor judiciare ale guvernului polonez. De asemenea, a lansat în decembrie 2017 o procedură mai dură și cu caracter excepțional, activarea articolului 7 din Tratatul UE.
Acest mecanism, prevăzut în cazul riscului unei "încălcări grave" a statului de drept de către o țară, nu mai fusese declanșată vreodată în UE. Ulterior, a fost activat și împotriva Ungariei, în 12 septembrie, de această dată de Parlamentul European.
Ungaria și Polonia nu sunt vizate în prezent decât de faza preliminară a articolului 7, fără alte consecințe în afara necesității de a se justifica în fața celorlalte țări din UE.
Dar această procedură poate conduce teoretic, într-o fază secundă, la retragerea drepturilor de vot ale unei țări în cadrul Consiliului Uniunii, instanța care regrupează statele membre.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
În mod evident nu se poate întâmpla asta... când cel puţin trei ţări, vizate recent, se vor susţine una pe cealată (Polonia, Ungaria, România)
https://ro.wikipedia.org/wiki/Invadarea_Poloniei_(1939)
Asa incat, se pot intelege eforturile facute de conducerea poloneza de a investi cateva miliarde pentru a CONVINGE pe americani sa-si construiasca o baza PERMANENTA pe teritoriul tarii lor.