Controversatul director al serviciului german de informații interne, Hans-Georg Maassen, a fost demis din funcție, a anunțat marți serviciul de presă al guvernului de la Berlin, măsură ce vine la capătul unui scandal vizând acuzații de coluziune cu extrema dreaptă, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Funcția de președinte al Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV) va fi reatribuită. Domnul Maassen va fi de acum secretar de stat în Ministerul de Interne”, se precizează într-un comunicat difuzat la finalul unei întâlniri între cancelarul Angela Merkel și partenerii săi de coaliție.

Cotidianul german Die Welt a scris marți, înainte de ședința de criză a liderilor de partid din coaliție, desfășurată în cursul după-amiezii, că Angela Merkel a decis că șeful serviciului de informații interne, Hans-Georg Maassen, trebuie să plece din funcție. Publicația ar fi obținut această informație de la persoane din cercurile coaliției de guvernare.

Cancelarul ar fi vrut demiterea lui Maassen considerând că șeful instituției nu mai este acceptabil în funcție, „pentru că a intervenit în politica de zi cu zi”. Merkel ar fi ajuns la această concluzie după ce a evaluat declarațiile lui Maassen publicate de Bild, în care el și-a exprimat scepticismul cu privire la faptul că, în timpul manifestațiilor din Chemnitz de la finele lunii trecute, au avut loc la „vânători“ și hărțuiri ale refugiaților și ale cetățenilor cu aspect străin.

Social-democrații (SPD) și Partidul Stângii (Die Linke) s-au pronunțat în mod repetat pentru o înlocuire a lui Hans-Georg Maassen de la șefia BfV. Și liberalii (FDP) au salutat intenția de schimbare a lui Maassen.

La Chemnitz, în Saxonia, la finele lunii august și în septembrie au avut loc o serie de ciocniri violente între manifestanții anti-imigrație și forțele de ordine. Marșurile au fost organizate în urma unui incident cu consecințe mortale, în care un cetățean german a fost înjunghiat de un irakian și de un sirian. Detaliiaici șiaici.

Rapoartele poliției și unele imagini apărute în mass-media germană au relevat faptul că o grupare consistentă de extremiști de dreapta mascați ar fi inițiat un adevărat „pogrom” asupra străinilor din oraș. Premierul landului Saxonia a negat că protestele Dreptei din orașul Chemnitz ar fi condus la acte de agresiune împotriva imigranților, iar șeful serviciului german de informații interne a pus la îndoială imaginile cu agresiunile apărute în înregistrări, ca și acțiunea de „vânătoare” și „hărțuire” care s-a desfășurat mai ales în seara de 27 august.