Cum ne construiesc dușmanul neo-naziștii din Chemnitz

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Marţi, 28 august 2018, 16:24 Actualitate | Opinii


Dani Rockhoff
Foto: HotNews.ro
În remarcabilul său eseu „Cum ne construim dușmanul“, Umberto Eco spune: „A avea un dușman e important nu numai pentru a ne defini identitatea, ci și pentru a ne procura un obstacol în raport cu care să ne evaluăm sistemul de valori și să ne arătăm, înfruntându-l, propria valoare. De aceea, atunci când dușmanul nu există, el trebuie construit“. La Chemnitz, în zilele din urmă, în care statul de drept pare a fi eșuat în gestionarea violențelor de stradă, dușmanul e atotprezent. Străinii țin capul de afiș al urii colective, ei par a fi catalizatorul regăsirii identității est-germane, pierdute odată cu căderea Cortinei de Fier.

Landul Saxonia riscă să devină un anti-model în gestionarea multiculturalismului, promovat la nivel de politică de stat. Discursul urii față de tot ce nu este „german”, practicat de naționaliștii de la AfD, a cucerit teren. Dacă ne întrebăm unde au dispărut grupările neo-naziste vânate de lege și de Oficiul pentru Protecția Constituției, nu este greu să găsim un răspuns. O parte a dreptei politice germane s-a radicalizat, a părăsit centrul pentru extremă și așa s-a ajuns ca 97 de parlamentari AfD să aibă un cuvânt de zis în Bundestag iar mulți alții, în parlamentele regionale.

Catalizatorul a fost așa-zisa „politică dezastruoasă” a Angelei Merkel față de refugiații pe care, în 2015, i-a găzduit în Germania. Cancelarul german a încercat să ofere o șansă umanitară sutelor de mii de refugiați goniți de  războaie, epurări etnice și sărăcie lucie în regiunile care cândva le aparțineau. Merkel „a greșit”, cred o serie de politicieni, atât din lume cât și din țara sa. Istoria poate că va dovedi altceva, chiar dacă gestul său a catalizat spiritul xenofob, respingerea alterității, adică a „celui care nu este ca noi”. 

Acest spirit refractar este existent nu doar în societatea germană, ci, gândindu-ne la spusele marelui romancier, eseist și semiotician italian Umberto Eco, la om în rărunchii lui. E un instinct atavic, de supraviețuire, pe care nicio corectitudine politică impusă nu-l va atenua, decât superficial. „Se pare că de dușman nu ne putem lipsi”, spune Eco. 

„Figura dușmanului nu poate fi abolită de procesele de civilizare. Nevoia de dușman îi este înnăscută și omului blând și iubitor de pace”, adaugă el, referindu-se la deplasarea imaginii dușmanului „ca obiect uman” spre alte amenințări: de sorginte naturală, politică, socială. În vârful urii s-ar afla cea împotriva nedreptății, care, deși „virtuoasă”,„ne schimonosește și chipul”.

Ziua când statul „a eșuat” la Chemnitz


Chemnitz, 26-27 august 2018, este un exemplu pentru cum poate eșua civilizația atunci când sunt în joc frica, manipularea și un clișeu al urii care a dat apa la moară unor dictatori, cu consecințe fatale pentru omenire. La Chemnitz s-au înfruntat violent extremiștii de stânga cu cei de dreapta, susținuți mai vocal sau în tăcere de zeci de mii de cetățeni, altfel pașnici în viața și manifestările lor. A fost nevoie de forța represivă a statului, care a încercat să țină marșul de tip neo-nazist sub control.

La Chemnitz există de decenii „o scenă” de dreapta extremă, divizată și mai puțin activă în anii anteriori. Baza ei însă s-a conservat și, după cum o dovedesc evenimentele din ultimele două zile, s-a revigorat prin desțelenirea unor mai vechi camaraderii și a unui huliganism de tip nou. Presa germană scrie că participarea la „Marșul de doliu” din 27 august n-a avut mai nimic de-a face cu tragicul moment invocat, al decesului unui cetățean german sub loviturile de cuțit a doi cetățeni străini, un irakian și un sirian, care se află în anchetă și arest preventiv.

„Bărbatul s-a exprimat pe Facebook împotrivă AfD-ului, iubea punkrock-ul și îi cataloga pe neo-naziști drept „aiuriți”, scrie Zeit.de. „De câteva zile extremiștii de dreapta folosesc uciderea cu cuțit a unui german de 35 de ani pentru a mobiliza Chemnitz-ul”, continuă publicația citată. 

Cu capete rase, cu cizme și îmbrăcați în negru a mărșăluit „nucleul dur” al protestelor de ieri. Salutul hitlerist a fost resuscitat. Urlând la megafon, unul dintre organizatori încerca să țină, mulțimea haotică la început, sub control. Parole rasiste și discursuri incendiare contra străinilor au mobilizat masele spre aliniere pe „partea corecta” a demonstrației. „Sunteți germani”, se striga, și „Germania germanilor, străinii afară!”. Mulți erau beți și violenți. 

S-a aruncat cu sticle, pocnitori și alte materiale incendiare în contra-demonstranți și chiar în forțele de ordine. Deși presa a avut oameni de pază, un grup de fotojurnaliști abia a scăpat de  atacul unor manifestanți mascați. Marșul a continuat pe centura din centrul orașului, permanent însoțit de violențe. Poliția a părut în parte neputincioasă și a rezistat cu mijloacele sale specifice, printre care împiedicarea escaladării conflictelor.  

Un reporter al Die Zeit remarca faptul că, în timp ce poliția reușea să dirijeze grupul de contra-demonstranți către gară, „un grup de persoane mascate pândește în tufișuri. Ei se năpustesc pe stradă și atacă din nou pe cei care vor să plece, poliția abia reușește să împiedice o nouă confruntare”. 

Când mascații dispar în întunericul nopții, urmați de trupa de rezistență a poliției, devine clar că aceștia au un minim respect față de forțele de ordine ale statului, evitând confruntarea directă cu acestea, conchide reporterul german.

E greu însă de spus dacă această retragere înseamnă realmente respect, sau este o retragere strategică și în anonimitate, a unor profesioniști ai turbulențelor stradale – după cum ne „învață“ Rob Evans și Paul Lewis, în cartea „Sub acoperire”, tradusă în 2016, la editura All.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Chemnitz, Andrzej Rydzik, a declarat că principiul după care au acționat agenții de poliție în seara de luni a fost cel al „diminuării“, al non-escaladării tensiunilor și violenței. În consecință, faptele penale comise nu au fost „direct urmărite“, ci doar, preliminar, documentate prin înregistrări video. Rydzik a admis și faptul că poliția a subapreciat numărul de participanți, iar polițiștii prezenți au fost în număr insuficient.

 

2707 vizualizari

 • -6 (34 voturi)    
  Dusmanul (Marţi, 28 august 2018, 16:31)

  mitg [utilizator]

  A reusit sa-l construiasca mama merkel si acolitii. Ce-i acum sunt doar spume filozofice, iar argumentele astea "sensibile" nu prind la mase.
  • +7 (27 voturi)    
   Dusmanul (Marţi, 28 august 2018, 20:42)

   metric [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   A fost creat de extrema dreapta, de populisti si de ignorantii dornici de un tap ispasitor.. Merkel a facut ce face orice politician responsabil, a acordat sprijin unor oameni in nevoie, o valoare eminament crestina, adica tocmai ceea ce ipocrit pretind sa slujeasca criticii ei - valorile civilizatiei crestine.

   Adevarat ce spui, la mase nu prind argumentele filosofice, ci bata, sangele si violenta. Depinde acum de ce parte a baricadei te situezi.
   • -2 (14 voturi)    
    "a acordat sprijin unor oameni in nevoie" (Marţi, 28 august 2018, 21:08)

    mitg [utilizator] i-a raspuns lui metric

    Saracii :(
   • 0 (8 voturi)    
    Dusmanul (Miercuri, 29 august 2018, 10:25)

    NBSP [utilizator] i-a raspuns lui metric

    Tap ispasitor pentru ce? Despre ce vorbesti? Nimeni in Germania nu se plange ca emigrantii le iau locurile de munca, de exemplu. Dimpotriva, dupa cum am mai zis, ar fi ok pentru toata lumea daca "oamenii in nevoie" ar pune osul la treaba. Dar nu, Merkel, politicianul (i)responsabil, cheltuieste sume imense din impozitele excesive pe care le platesc de voie, de nevoie, "oamenii muncii", inclusiv emigrantii onesti, pentru asa-zisa integrare a acestor "nevoiasi" amarati. Numai ca ei nu dau doi bani pe principiile care (mai) guverneaza societatea germana.

    Sunt bune filosofia si altruismul, sunt bune si crestinismul si valorile lui, dar pana se lovesc de indiferenta (in cel mai bun caz) unor oameni abrutizati de un islam medieval si de o educatie zero in tarile de origine.
   • -2 (4 voturi)    
    AfD-ul nu ar fi existat fara problema emigratiei (Miercuri, 29 august 2018, 15:01)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui metric

    Merkeliene
    Punct.
  • -1 (3 voturi)    
   Un articol multiculti are mai multe voturi. (Miercuri, 29 august 2018, 14:17)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Decat unul intern politic. Imi place. Inseamna ca avem de a face cu votaci de aplicatie (vote briganding). Impresionant. As fi zis ca tara asta nu conteaza asa de mult, dar unii sunt de alta parere.
 • -10 (32 voturi)    
  mda (Marţi, 28 august 2018, 16:39)

  albastru de Romania [utilizator]

  asta ne freaca la basca pe noi in ro, de situatia de chemnitz.

  nu avem spitale, scoli, drumuri, dar nu mai putem de ascensiunea afd in germanica.

  dar daca ongurile lui dl s.... platesc, baga mare,
 • -3 (37 voturi)    
  inainte cu manipularea tanti ! (Marţi, 28 august 2018, 16:40)

  blec-bierd [utilizator]

  traiasca socialismul si la cat mai multi musulmani radicalizati !!
 • -1 (37 voturi)    
  Statul multiculturalist a esuat (Marţi, 28 august 2018, 16:59)

  xolv [utilizator]

  pe 31-Dec-2015, la violul in grup de la Koln.
  • -3 (7 voturi)    
   Statul multiculti a esuat odata cu mass-media. (Miercuri, 29 august 2018, 8:22)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Intreaba-l pe Musk cine ii conduce si pe aia?
 • -5 (33 voturi)    
  Daca AfD sunt neonazisti. (Marţi, 28 august 2018, 17:02)

  Lok [utilizator]

  Atunci autorul acestui articol nu este deloc askenazi.
  AfD este un partid nationalist. Nu este de loc socialist asadar de unde avem imbecilitatea de nazism?
  Politica lor anti-imigratie este dupa un val de 20% din populatie venit prin emigrare. Este normal sa aiba efecte deoarece cei care imping politica asta de emigrare o fac selectiv si fara a tine cont de dorinta populatiei pe care o manipuleaza cu propaganda foarte intensa.
 • -2 (32 voturi)    
  Dreapta de centru (Marţi, 28 august 2018, 17:28)

  Tescovin [utilizator]

  „O parte a dreptei politice germane s-a radicalizat, a părăsit centrul pentru extremă...”

  Păi dacă e dreapta, cum a părăsit centrul ?! Dacă era în centru înseamnă că nu era de dreapta.

  Dincolo de comicul exprimării, fraza e ilustrativă pentru concepția stângii occidentale: tot ce e de centru (sau centru-stânga), e văzut ca fiind de dreapta. Tot ce e de dreapta, e văzut ca fiind de extremă dreaptă. Adevărata extremă dreaptă e suficient de departe pe axă și de anemică ca să nu mai fie văzută deloc.
 • 0 (40 voturi)    
  mama mea, fratii mei! (Marţi, 28 august 2018, 17:31)

  Fapte [utilizator]

  Exact asta este tipul de comportament care intarita populatia si-i azvirle in bratele adevaratilor extremisti. Deocamdata la Chemnitz au fost purtate bannere cu "Strainii criminali afara din Germania". Ai dracu' extremisti de dreapta, nu mai vor criminali de import! Dar politica Angelei Merkel si a lui Dani Rockhoff ar putea impinge oamenii normali sa poarte bannere cu "Afara cu TOTI strainii din Germania" pentru ca oamenii normali s-au cam saturat.
  Da, ajuti niste refugiati sa scape cu viata, dar numai dupa ce stii care sint refugiati si care nu. Da, ii ajuti, dar sa te ajute si ei pe tine, de exemplu sa nu mai dea cu cutitul, toporul, masina, pusca sau bomba in ceilalti. Nu stiu de ce voi, sexo-marxistii, nu puteti pricepe relatia cauza - efect. Intii a fost crima, apoi revolta. Intii au fost primiti criminalii, apoi s-a intimplat crima.
  Apoi omisiunile: o banda de mascati a atacat. Mascatii nu erau cumva aia de stinga? In Germania au o istorie bogata in astfel de fapte, vezi distrugerile din Hamburg cu ocazia G20 sau asasinatele din anii '60 - '70. Nu stiu, zic si eu, poate o mentiune de genul: "nu se stie de ce parte erau mascatii agresivi" ar fi fost binevenita.
  Apoi: nu numai in Chemnitz exista un "cuib de extremisti" cum scriati ieri. Exista cel putin unul si in Offenbach caruia ii vine sa-i stringa de git pe arabii care duminica dup-amiaza, in loc sa se duca dracu' la un bar, sau cafenea, stau si fumeaza, vorbesc tare si asculta muzica tare la boxele din masina. Sau pe croatii de la parter care in noptile calde beau bere si se distreaza in curtea interioara. Dar stiti care e chestia? As face acelasi lucru si daca ar fi romani sau germani. Pentru ca nu sint rasist sau extremist. Sint, pur si simplu, satul. Dar chestia asta n-o vor intelege sexo-marxistii niciodata.
  • 0 (16 voturi)    
   Aha... (Marţi, 28 august 2018, 22:13)

   ankido [utilizator] i-a raspuns lui Fapte

   nu esti rasist sau extremist. Dar de ce ai tinut sa precizezi ?

   "chestia asta n-o vor intelege sexo-marxistii niciodata."
   limbajul te da de gol :) Apropo, pasnicii cetateni revoltati se comportau cam asa:
   "„Germania germanilor, străinii afară!”. Mulți erau beți și violenți."
   Dar cel putin nu erau sexo-marxisti, asa ca treci cu vederea nu-i asa ?
 • -8 (20 voturi)    
  Poate va fi considerat în viitor un lucru simbolic (Marţi, 28 august 2018, 18:22)

  Nyk1 [utilizator]

  Faptul că revolta împotriva orânduirii globaliste va fi început tocmai din Karl-Marx-Stadt, locul de naștere al unui celebru și vizionar economist.
 • -3 (29 voturi)    
  Pretinsul dezastru (Marţi, 28 august 2018, 18:28)

  NBSP [utilizator]

  Multikulti este un esec, concret si fara echivoc. Pluralismul etnic se transforma in haos atunci cand sute de mii sau milioane de straini sunt importati en gros, fara un filrtru minimal si fara o strategie clara, mai ales in ceea ce priveste cazurile speciale.

  Asa ca, ceea ce face Merkel este intr-adevar o politica dezastruoasa, fara ghilimele si nu "asa-zisa". Nu numai in Chemnitz sau in fosta Germanie comunista a aparut aceasta revolta impotriva acestei politici inconstiente, ci in toata Germania. Iar cand ai contact direct cu acesti imigranti, intelegi nemijlocit ca majoritatea lor e departe de ceea ce propunea Merkel ca solutie la nevoia de forta de munca din economia germana: au respect zero pentru tara care i-a adoptat si care le pune la dispozitie absolut tot ceea ce e este necesar unei vieti decente, nu au nici o intentie de a se integra si de a se face utili in vreun fel practic. Pe scurt, se comporta precum niste paraziti.

  Este o diferenta enorma intre acesti imigranti din Africa sau din Orientul mijlociu si "hoardele amenintatoare" din estul Europei. Polonezii, romanii, bulgarii, ucrainienii si celelate natii care au propus Germaniei resursa umana n-au refuzat niciodata munca si integrarea, ba dimpotriva, au stiut ca numai prin munca si integrare isi vor putea construi o viata in Germania (si in orice alta tara au emigrat). Cu toate astea, acum 20 de ani, pentru un roman, era extrem de dificil de patruns in Germania si de gasit un loc de munca. Eram priviti cu suspiciune, trebuia sa aducem tot felul de dovezi ale bunei noastre credinte, iar daca eram angajati trebuia sa ne dam sufletul acolo fara prea multa discutie. Amintiti-va ca pentru a calatori in Vest era nevoie de bilet dus-intors, plus de dovada ca aveam cazare si bani de cheltuiala (500 EUR cel putin). Acum, in schimb, toata acea atitudine a devenit incorecta politic, Germania accepta fara discernamant pe oricine, inchide ochii la faradelegi si alimenteaza nemunca si impostura...
 • -2 (26 voturi)    
  Observati si comparati (Marţi, 28 august 2018, 18:42)

  Setalcott [utilizator]

  Adevaratii extremisti sunt bine mersi in universitati, nederanjati de nimeni.

  "Your DNA is an abomination... Ontologically speaking, white death will mean liberation for all … accept this death as the first step toward defining yourself as something other than the oppressor."

  http://thehill.com/homenews/media/362785-texas-state-newspaper-fires-student-author-of-anti-white-column
  • 0 (8 voturi)    
   "moarte intelectualilor" (Miercuri, 29 august 2018, 10:36)

   carvil [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Tudorele, tu esti ?
   Daca adevaratii nazisti nu sunt aia rasi in cap si violenti ci profesorii din universitati fa ceva, o comisie, o sesizare la CCR, un lagar. Nu sta cu mainile in san in timp ce intelectualii aia obraznici isi fac de cap.
   • -1 (7 voturi)    
    Carvile tata, radem, glumim (Miercuri, 29 august 2018, 15:18)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui carvil

    Dar cand o sa inceapa sa-ti spuna cetatenii romi ca ai o datorie istorica fata ei si ca e un privilegiu ca esti mai alb decat ei atunci sa te vad.
    Si mai ales cand semeni de-ai tai vor propune de exemplu daramarea statuilor lui Kogalniceanu fiindca a avut robi tigani. Nu mai e mult.
    • +1 (3 voturi)    
     Kogalniceanu i-a eliberat! (Miercuri, 29 august 2018, 16:21)

     mcris [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     La 20 februarie 1856 domnitorul Barbu Știrbei a promulgat „Legiuirea pentru emancipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc” pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni și Mihail Kogălniceanu. (Wikipedia)
 • +4 (10 voturi)    
  astia-s nebuni (Marţi, 28 august 2018, 21:36)

  arap [utilizator]

  cum dracu sa fii nazist in Germania dupa ce s-a intamplat acolo ? Multe lichele pe lume asta !
 • +2 (12 voturi)    
  Adevarul e ca (Marţi, 28 august 2018, 23:28)

  Liv0007 [utilizator]

  strainii au cam stricat Germania.
  Acum vre-o 15 ani era o placere sa vizitezi tara asta. Oameni civilizati, nu auzeai claxoane, manelele sunand din masini, postasul lasa coletul in fata usii etc. Acum e plin de turci, bulgari, romani, polonezi care au stricat complet atmosfera.
  Eram intr-o seara pe balcon si am vazut pe unul cu sapca trasa mai pe ochi ce verifica daca e inchisa usa, si l-am intrebat in romana (stiind ca asta e specializarea romanilor): "Ce faci maestre?" Mi-a raspuns: "Caut un prieten si nu stiu daca sta aici"
  Foarte multi nemti regreta deschiderea granitelor.
 • +1 (3 voturi)    
  wait a moment... (Joi, 30 august 2018, 1:29)

  Fapte [utilizator]

  Stai ca mi-am adus aminte de o chestie.
  "Cancelarul german a încercat să ofere o șansă umanitară sutelor de mii de refugiați goniți de războaie...".
  E adevarat ca sutele de mii de refugiati sint in UE ilegal? Ok, sa admitem ca toti au fost primiti pe criterii umanitare, toti au fugit de foame, toti de frica mortii. E adevarat ca si sint ilegal in Germania?
  Multumesc, stiam.
 • +1 (1 vot)    
  istoria curge mai departe (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 20:15)

  Fapte [utilizator]

  Se pare ca seful SRI-ului german dezminte faptul ca la Chemnitz au fost organizate vinatori ale migrantilor. Las asta aici nu pentru autoarea articolului ci pentru generatiile viitoare care, studiind arhivele hotnews, ar putea ajunge la concluzia gresita ca dinsa ar fi impartiala si ar spune adevarul:
  http://www.spiegel.de/politik/deutschland/hans-georg-maassen-zu-chemnitz-bundesamt-fuer-verfassungsschutz-nimmt-stellung-a-1227137.html


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version