Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat luni după-amiază ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul nuclear "oribil" semnat de marile puteri cu Teheranul, informeazăMediafax.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

"Îndemnăm toate naţiunile să adopte acţiuni prin care să pună regimul iranian în faţa următoarelor opţiuni: fie îşi schimbă comportamentul ameninţător şi destabilizator şi se poate reintegra în economia mondială, fie continuă pe calea izolării economice", a declarat Donald Trump, citat de agenţia The Associated Press.

Preşedintele SUA a avertizat că ţările care nu întrerup relaţiile economice cu Iranul "riscă efecte severe" prin noile sancţiuni. Liderul de la Casa Albă a denunţat din nou Acordul nuclear "oribil şi unilateral" semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015.

Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acest tratat. Uniunea Europeană a transmis că Acordul nuclear din anul 2015 "funcţionează şi îşi atinge obiectivul" de a limita programul nuclear iranian, subliniind că tratatul este "esenţial pentru securitatea Europei, a regiunii şi a întregii lumi". În replică, un oficial de rang înalt de la Washington a declarat că Statele Unite "nu sunt preocupate în mod special" de eforturile UE în sensul protejării firmelor europene afectate de sancţiunile antiiraniene.