Companiile publice siriene vor angaja sute de persoane în sectoarele gaze naturale, electricitate și infrastructuri tehnice, a anunțat vineri televiziunea de stat, după ce, recent, președintele Bashar al-Assad a declarat că „prioritatea” sa este reconstrucția țării, scrie AFP.

Bashar al-Assad si Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Războiul care a devastat Siria în ultimii 7 ani a devastat economia și i-a distrus infrastructurile. În condițiile în care luptele iau sfârșit în numeroase regiuni, regimul și aliații par să-și intensifice eforturile pentru reconstrucție.

Vineri, televiziunea de stat a anunțat că societățile publice vor să angajeze peste 850 de noi oameni.

Principalul val de recrutări vizează direcția agricultură din Hassake (nord-est), care caută 209 noi angajați.

Producătorul de gaze naturale al țării, Syrian Gas Company, angajează 175 de persoane. O sută de posturi sunt disponibile la centrala hidroelectrică din Maharda, situată în provincia centrală Hama, teatrul unor violente confruntări în 2016.

Numeroase dintre aceste posturi sunt situate în zone cucerite de trupele guvernamentale în ultimele luni, precum Deraa, sau în provincii unde sunt prezente și forțe kurde rivale regimului, precum Hassake și Deir Ezzor.

Jumătate dintre posturi sunt rezervate persoanelor rănite în război și rudelor persoanelor ucise în conflict.

Războiul care devastează Siria din 2011 s-a soldat cu peste 350.000 de morți, distrugând infrastructuri esențiale precum școli și spitale și paralizând producția de electricitate și petrol.

Banca Mondială a estimat costul pierderilor cauzate de război la 226 de miliarde de dolari, respectiv de patru ori PIB-ul țării înainte de război.