Senatorii olandezi au aprobat marţi abrogarea unei legi cu privire la referendumurile consultative, suprimând astfel o practică ce le-a permis cetăţenilor să respingă, în urmă cu doi ani, un tratat esenţial între Uniunea Europeană şi Ucraina, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"40 de senatori au votat pentru şi 35 împotriva propunerii de anulare a legislaţiei privind un referendum consultativ", a precizat Senatul olandez într-un comunicat.

Votul senatorilor olandezi a fost ultima etapă pentru abolirea unei legi adoptate în 2015, referitoare la referendumurile consultative neconstrângătoare. Acest proces a fost lansat în octombrie anul trecut de premierul olandez Mark Rutte şi de noua sa coaliţie guvernamentală, formată din patru partide.

Legislaţia fusese prezentată drept un pas către introducerea referendumurilor constrângătoare juridic în Olanda, ţară cu 12 milioane de alegători.

Euroscepticii olandezi au repurtat apoi o victorie simbolică în aprilie 2016, atunci când electoratul a respins un tratat important între UE şi Ucraina. Şase din zece olandezi au respins respectivul tratat, rata participării fiind superioară nivelului de 30% necesar pentru validarea rezultatelor consultării populare.

Acest rezultat al referendumului i-a pus totuşi într-o poziţie stânjenitoare pe premierul Mark Rutte şi fosta sa coaliţie guvernamentală, în contextul în care Olanda asigura la acea vreme preşedinţia semestrială a Consiliului UE.