Rebelii din sudul Siriei au anunţat miercuri eşecul negocierilor mediate de Moscova, care făcea să planeze ameninţarea unui nou atac militar în cazul în care insurgenţii nu acceptau capitularea în faţa regimului. Forţele regimului au lansat în 19 iunie o ofensivă pentru recucerirea teritoriilor ocupate de insurgenţi în sudul sirian, sector sensibil de la frontiera cu Iordania şi platoul Golan ocupat în cea mai mare parte de Israel, potrivit La Libre, citat de Rador.

Soldati rusi in Siria (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Adoptând o strategie care merge de la bombardamente ucigaşe la negocieri mediate de Moscova, forţele preşedintelui Bashar al-Assad au recucerit deja vreo 30 de localităţi rebele din provincia Deraa, în principal semnând acorduri de "reconciliere" care par capitulări pentru insurgenţii implicaţi.

Dar soarta altor sectoare rebele din sud rămâne incertă. Miercuri, la încheierea unei noi runde de convorbiri, insurgenţii au anunţat "eşecul negocierilor cu duşmanul rus".

"Negocierile nu au ajuns la niciun rezultat: ruşii au insistat ca artileria grea (a rebelilor) să fie abandonată dintr-o dată", a spus pentru AFP purtătorul de cuvânt al unei celule de operaţii care regrupează diferite fracţiuni rebele, Ibrahim al-Jabbawi.

O sursă a opoziţiei apropiată de convorbiri a indicat că rebelii erau gata să renunţe la artileria grea din posesia lor, dar treptat. În negocierile anterioare cu insurgenţii, Moscova a recurs deseori la ultimatumuri pentru a exercita presiuni. Uneori, bombardamentele reveneau, înainte ca beligeranţii să accepte o nouă rundă de negocieri.

"Soluţie politică"

Referitor la sudul Siriei, iniţiativa rusă prevede abandonarea de către rebeli a artileriei lor grele şi de calibru mediu, ei urmând să îşi reia apoi viaţa civilă sau să se înroleze în forţele proguvernamentale antijihadiste. Planul prevede de asemenea "revenirea armatei în cazărmile ei" şi crearea de instituţii guvernamentale în regiune, precum şi desfăşurarea forţelor de poliţie ale regimului. Iniţiativa rusă împiedică orice transfer de combatanţi sau de civili în alte regiuni insurgente din Siria, cum s-a întâmplat la recucerirea altor bastioane ale rebelilor.

Înainte de întâlnirea de miercuri, sursa opoziţiei fusese de părere că negocierile s-ar fi putut dovedi "cruciale", estimând că orice eşec ar putea însemna revenirea violenţelor. "Delegaţia rusă a prevenit marţi grupurile rebele că miercuri va fi ultima zi pentru convorbiri şi că vor trebui să prezinte răspunsul lor final", a precizat ea. Bombardamentele se întrerupseseră de câteva zile pentru a lăsa cale liberă unei reglementări.

Concomitent, eforturile diplomatice sporesc: ministrul iordanian de externe Ayman al-Safadi s-a întâlnit miercuri la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov. "Prioritatea pentru reglementarea situaţiei din sudul Siriei este identificarea unei soluţii politice", a declarat dl Safadi la conferinţa de presă, cerând o încetare a focului. "Noi vom ajuta armata siriană să încerce să convingă grupurile armate să convină un acord de reconciliere, să depună armele", a asigurat dl Lavrov.

"Civili exilaţi"

În faţa ofensivei regimului din sudul ţării, comunitatea internaţională se dovedeşte din nou neputincioasă. Din 2011, toate iniţiativele internaţionale care vizează găsirea unei soluţii pentru acest conflict soldat cu peste 350.000 de morţi au eşuat. Consiliul de Securitate al ONU va ţine joi dimineaţa o reuniune de urgenţă, cu uşile închise, pentru a discuta situaţia din sudul Siriei, potrivit unor surse diplomatice.

Violenţele din sud au determinat deplasarea a 270.000 - 330.000 de persoane, potrivit ONU, unii găsind refugiu în apropierea frontierei iordaniene şi israeliene, unde trăiesc într-o stare de lipsuri de tot felul. Dar nici Iordania, nici Israelul nu vor să îi primească şi, confruntată cu riscul unei crize umanitare, organizaţia Human Rights Watch a făcut miercuri apel la cele două ţări să-şi deschidă frontierele.

În provincia învecinată Qouneitra, refugiaţii şi localnicii s-au reunit pe teritoriu rebel în faţa unor birouri ale ONU, protestând faţă de impasibilitatea comunităţii internaţionale. "Civilii care au fost exilaţi şi au ajuns să trăiască în corturi sau sub cerul liber au organizat o manifestaţie (...) pentru a cere ONU şi lumii garanţii internaţionale pentru a le proteja viaţa", a spus un responsabil rebel, Ali Salhadi.

Aceeaşi dramă este trăită de familiile care au decis să revină în satele lor. Unsprezece membri ai unei singure familii au fost ucişi de o explozie a unei mine, în timp ce se întorceau în localitatea Al-Mseifra din care proveneau, a indicat miercuri Observatorul sirian al drepturilor omului. Această localitate făcuse obiectul unui acord de "reconciliere" cu regimul sirian.(AFP)